Αυτά πρέπει να κάνετε αν σας επιτεθεί... καρχαρίας!
Πηγή: Pixabay

Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που απειλείται ιδιαιτέρως από… καρχαρίες, αλλά η γνώση για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί μία πιθανή συνάντηση με έναν εξ’αυτών είναι πολύτιμη.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν αν βρεθείτε αντιμέτωποι με έναν καρχαρία;

Δείξτε ότι είστε ευμεγέθεις. Οι καρχαρίες «σέβονται» το μέγεθος και τη δύναμη, όπως αναφέρει στο CNNi ο ειδικός στο είδος, George Burgess. «Ένα χτύπημα στη μύτη προκαλεί έκπληξη στον καρχαρία», αναφέρει ο διευθυντής του Διεθνούς Αρχείου Επιθέσεων Καρχαριών.

Οι επιθέσεις καρχαριών σε όλο τον κόσμο είναι σπάνιες και οι θάνατοι ακόμη λιγότεροι – πέντε άτομα πέθαναν το περασμένο έτος παγκοσμίως – αλλά, όπως συμβουλεύει ο Burgess, το να το παίξεις… νεκρός δεν βοηθά.

«Αν το παίξεις νεκρός, θα πεθάνεις», τονίζει. Και αυτό λόγω του ότι ο καρχαρίας, αφού σε δαγκώσει μία φορά, θα νομίζει ότι νίκησε τη μάχη και θα συνεχίσει.

Αντιμετωπίστε τον καρχαρία, όπως θα αντιμετωπίζατε κάποιον που σας κάνει επίθεση. «Χτυπήστε τον» και ίσως να φύγει μακριά. Αν έχετε κάποιο αντικείμενο, όπως ένα selfie stick ή εξοπλισμό κατάδυσης, χτυπήστε τον με αυτό. Ή χρησιμοποιείστε απλώς τα χέρια σας και στοχεύστε τη μύτη και τα μάτια – είναι τα τρωτά σημεία του.

Αν καταφέρετε να τρομάξετε τον καρχαρία είναι ευκαιρία να φύγετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από το σημείο και να κατευθυνθείτε στην παραλία. Μπορεί να φαίνεται αυτονόητη κίνηση, αλλά πρέπει κάποιες φορές να υπενθυμίζεται.

Αν ο καρχαρίας έχει καταφέρει να σας δαγκώσει τότε πρέπει να φύγετε ακόμη γρηγορότερα από το σημείο γιατί το αίμα μπορεί να προσελκύσει και άλλους.

Μόλις φτάσετε στην παραλία, σταματήστε την αιμορραγία.

Μία από τις συμβουλές που δίνει ο Burgess σε όσους ταξιδέψουν σε περιοχές όπου υπάρχουν καρχαρίες είναι να αποφύγουν το νυχτερινό μπάνιο. Είναι διασκεδαστικό, αλλά άκρως επικίνδυνο. Επίσης, καλό θα ήταν να μην φοράτε κοσμήματα. Ο ήλιος προκαλεί αντανακλάσεις, οι οποίες μπορεί να προσελκύσουν τους καρχαρίες.

 In case a shark attacks, here's how you can fight back, by Doug Criss CNN

Διαβάστε επίσης