ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση Τραμπ - Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση Τραμπ - Ευρωπαϊκής Ένωσης
EPA/OLIVIER HOSLET/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι εμπορικοί δασμοί προκαλούν κραδασμούς στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως φαίνεται και από τις σημερινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε την Ε.Ε. «εχθρό» των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, παραμονή της πρώτης συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία, η Ε.Ε. και η Κίνα είναι, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, οι «εχθροί» των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, με αυτά που κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την ΕΕ, αλλά είναι εχθρός. Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός, προφανώς είναι εχθρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές, αυτό δεν σημαίνει τίποτα... Αυτό σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές», σημείωσε.

«Σέβομαι τους ηγέτες αυτών των χωρών», διευκρίνισε ο πλανητάρχης, τονίζοντας, ωστόσο, πως «σε επίπεδο εμπορίου μας έχουν εκμεταλλευτεί και πολλές απ' αυτές τις χώρες είναι στο ΝΑΤΟ και δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς τους».

Έντονη αντίδραση από τον Ντόναλντ Τουσκ

Η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει σε ανάρτηση στο twitter.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι καλύτεροι φίλοι και το να πει κανείς πως είναι εχθροί είναι «ψεύτικες ειδήσεις», δήλωσε ο Τουσκ, απαντώντας τον πλανητάρχη.

«Η Αμερική και η ΕΕ είναι οι καλύτεροι φίλοι. Όποιος λέει ότι είμαστε εχθροί διαδίδει fake news [ψεύτικες ειδήσεις]», έγραψε στο Twitter ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ