ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ελσίνκι όλα τα βλέμματα για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Πούτιν

Στο Ελσίνκι όλα τα βλέμματα για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Πούτιν

Στις 13:15 το μεσημέρι στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, θα λάβει χώρα η σημαντική σύνοδος κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ρώσο όμολογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πλανητάρχης, μετά την συμμετοχή του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και το ταξίδι του στη Βρετανία, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και την βασίλισσα Ελισάβετ, επιβιβάστηκε στο Air Force One και έφτασε στο Ελσίνκι.

Ο προγραμματισμός, που έχει ανακοινωθεί, αναφέρει ότι η σύνοδος θα διαρκέσει 3 ώρες και θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου από τους δύο ηγέτες.

Η Ρωσία ελπίζει σε εκτόνωση της έντασης

Σχολιάζοντας τη συνάντηση των δύο πλευρών ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε πως η Ρωσία βλέπει τη σύνοδο ώς μία ευκαιρία να εκτονωθεί η ένταση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Αυτό είναι που ελπίζουμε πραγματικά, ότι η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε τουλάχιστον ένα μικρό βήμα μακριά από την κρίση με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωπες οι διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν εκπλήσσεται ιδιαίτερα από το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ.

«Κάθε αρχηγός κράτους μπορεί να καταλάβει αυτή την αρχή, διότι κάθε αρχηγός κράτους στις επαφές του με τους ξένους ομολόγους του υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, και ως προς αυτό ο πρόεδρός μας είναι πολύ πραγματιστής, ανοιχτός και συνεπής: πάντα λέει ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας και του ρωσικού λαού είναι το σημαντικότερο για αυτόν, και άρα σέβεται το γεγονός ότι η κοσμοθεώρησή του είναι παρόμοια με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

«Κάτι ακόμη είναι το ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι βιώσιμη μόνο εάν συνδυάζεται με ένα άλλο αξίωμα: η προσέγγιση αυτή πρέπει να βασίζεται στη δέσμευση της ανάπτυξης αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα καθεμιάς πλευράς». Αυτός ο συνδυασμός «μπορεί να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας», κατά τον ίδιο.

Παράλληλα και αναφερόμενος στην Συριακή κρίση, ο ίδιος εκπρόσωπος, ωστόσο, σημείωσε πως οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες, δεδομένων και των θέσεων των ΗΠΑ για το Ιράν.

Χαμηλές οι προσδοκίες του Τραμπ

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, ο Τραμπ δεν έχει «υψηλές προσδοκίες» για τη σύνοδο με τον Πούτιν.

«Πηγαίνω (στο Ελσίνκι) με χαμηλές προσδοκίες. Δεν πηγαίνω με υψηλές προσδοκίες», είπε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στην ίδια συνέντευξη ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι μπορεί να ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του την έκδοση στις ΗΠΑ δώδεκα πρακτόρων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν την περασμένη Παρασκευή κατηγορίες για παραβίαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016.

2018 07 15T163531Z 1493083836 RC1924E7A7A0 RTRMADP 3 USA TRUMP RUSSIA

Πηγή: Ruters

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ζητήσει την έκδοση των πρακτόρων, είπε «Δεν το είχα σκεφθεί», προτού πει στη συνέχεια «Όμως σίγουρα, θα θέσω ερωτήσεις για το θέμα αυτό, αλλά για άλλη μια φορά, αυτό συνέβη κατά την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα».

Τρίτη και… ίσως καθοριστική συνάντηση

Τραμπ και Πούτιν έχουν συναντηθεί – ανεπισήμως – άλλες δύο φορές, στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το ότι δεν θα παρίστανται οι σύμβουλοί τους με τις εξειδικευμένες γνώσεις στη συνάντησή τους δίνει «τρομερό αβαντάζ» στον έμπειρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτιμά ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Michael McFaul. Ίδια άποψη έχει και η αναλύτρια του Brookings, Alina Polyakova· ένα παραπάνω, διότι η αμερικανική πλευρά «δεν προσέρχεται με συγκεκριμένη ατζέντα», με αποτέλεσμα «στο τραπέζι να βρίσκονται ακόμη και μείζονες παραχωρήσεις προς τη Ρωσία». Τονίζει πως «ο Πούτιν έχει πολλά να κερδίσει και ουδέν να χάσει», αρχής γενομένης από το ότι θα βρεθεί δίπλα-δίπλα με τον Τραμπ, ως ίσος προς ίσο.

«Από μόνη της η εικόνα δύο μεγάλων δυνάμεων που συναντώνται για ν’ αποφασίσουν για την τύχη του κόσμου συνιστά νίκη για τη ρωσική πλευρά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ