ΚΟΣΜΟΣ

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος η επόμενη «δοκιμασία» για τον Ζάεφ

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος η επόμενη «δοκιμασία» για τον Ζάεφ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/TATYANA ZENKOVICH/POOL

Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο επόμενος «σκόπελος» που πρέπει να ξεπεράσει ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος συνεχίζει να δέχεται εσωτερικές πιέσεις για το ονοματολογικό από την αντιπολίτευση αλλά και τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ibna, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ζήτησε από την αντιπολίτευση να λάβει μέρος στη συζήτηση για το ερώτημα του δημοψηφίσματος, μιας διαδικασίας που κατά τα λεγόμενα του κ. Ζάεφ θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο ή το αργότερο στις αρχές του Οκτώβρη.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να επιθυμεί το ερώτημα του δημοψηφίσματος να συσχετίζει τη συμφωνία για το ονοματολογικό με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Είστε υπέρ της συμφωνίας για το όνομα, που θα επιτρέψει τη χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ή κατά;». Αυτό είναι, κατά πληροφορίες του ibna, το «πνεύμα» του ερωτήματος που θέλει να θέσει σε δημοψήφισμα η κυβέρνηση Ζάεφ, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα είναι αρκετά δελεαστικό για τους πολίτες της χώρας.

2018 07 10T165203Z 970488648 RC17D44B8500 RTRMADP 3 BRITAIN EU BALKANS


Πηγή: REUTERS/Simon Dawson

Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του ζητήματος, όμως, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. O επικεφαλής του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που έχει κατηγορήσει ανοιχτά τον Ζάεφ για προδοσία και ξεπούλημα των εθνικών συμφερόντων της χώρας, επιθυμεί το ερώτημα να είναι πολύ πιο απλό.

Έτσι, δεν αποκλείεται να προτείνει ένα ερώτημα του τύπου: «Είστε υπέρ ή κατά της συμφωνίας;». Στόχος του, όπως είναι άλλωστε και λογικό, είναι να μην συσχετιστεί το ζήτημα της ονομασίας με την ένταξη της χώρας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.

Μέχρι στιγμής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα ζητήσει από τους υποστηρικτές του να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα και να καταψηφίσουν τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων ή εάν θα επιλέξουν να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία.

Η αποχή των υποστηρικτών του VMRO-DPMNE θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση Ζάεφ, καθώς η νομοθεσία προβλέπει πως το δημοψήφισμα θα είναι έγκυρο μόνο εάν η συμμετοχή ξεπεράσει το 50%. Δεδομένου ότι η χώρα έχει πληθυσμό 2,1 εκατομμυρίων και πάνω από 300.000 έχουν μεταναστεύσει, ένα ενδεχόμενο μποϊκοτάζ από πλευράς της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αυτές τις λεπτές αριθμητικές ισορροπίες.

Προς στιγμήν, ο Ζόραν Ζάεφ δεν φαίνεται να ανησυχεί για τον αριθμό των πολιτών που θα λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα, εκτιμώντας ότι θα ξεπεράσει το 50% και πως ο λαός του θα στηρίξει τελικώς τη συμφωνία.

Το ibna μεταδίδει πως η κυβέρνηση Ζάεφ αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του δημοψηφίσματος μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η νομοθεσία της πΓΔΜ προβλέπει ότι τα δημοψηφίσματα ανακοινώνονται από το κοινοβούλιο, μετά από τη σχετική ψηφοφορία. Η κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία, όμως, δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα για τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς διατηρεί πλειοψηφία.

Γιοχάνες Χαν: Η Ε.Ε. άνοιξε τις πόρτες της, πρέπει να συμμετάσχετε στο δημοψήφισμα

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, υπογράμμισε σήμερα την αναγκαιότητα της συμμετοχής των πολιτών από τα Σκόπια.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Χαν είπε πως η πΓΔΜ πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να προχωρήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

«Η Ε.Ε. άνοιξε τις πόρτες της. Το μόνο που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να αδράξετε την ευκαιρία και να λάβετε μέρος στο δημοψήφισμα» είπε ο Χαν.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η συμφωνία με την Αθήνα θα συνδράμει στην ειρήνη, τη σταθερότητα αλλά και την ευημερία όχι μόνο της χώρας, αλλά ολόκληρης της περιοχής.

«Εσείς πρέπει να αποφασίσετε για το μέλλον της χώρας σας με έναν ελεύθερο τρόπο. Οι πολίτες πρέπει να λάβουν την τελική απόφαση και να εξασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα στο δημοψήφισμα» ανέφερε ο κ. Χαν.

Με τη σειρά του, ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή» και υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησής του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια, ο κ. Χαν συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, υπογραμμίζοντας ότι η αντιπολίτευση έχει «σημαντικό και κρίσιμο ρόλο» και τονίζοντας ότι απαιτείται εθνική συναίνεση στο δρόμο για την ένταξη της χώρας στην πΓΔΜ.

Τόσο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ένταξη της πΓΔΜ εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ