ΚΟΣΜΟΣ

Λίμνη νερού βρέθηκε στον Κόκκινο Πλανήτη

Λίμνη νερού βρέθηκε στον Κόκκινο Πλανήτη
REUTERS/J. Bell (Cornell U.) and M. Wolff (SSI)/NASA/File Photo

Μία λίμνη νερού εντοπίστηκε κάτω από τους πάγους των νότιων πόλων του Άρη, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα επιστημόνων του ιταλικού Διαστημικού Σταθμού, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη, στο περιοδικό Science.

Οι αποδείξεις συγκεντρώθηκαν από το MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and lonosphere Sounding), το οποίο βρίσκεται πάνω στο διαστημικό σκάφος Mars Express του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Το MARSIS χρησιμοποιήθηκε μεταξύ Μαΐου 2012 και Δεκεμβρίου 2015, για την έρευνα της νότιας πολικής πεδιάδας, Planum Australe. Το ραντάρ είχε αναλάβει να στέλνει παλμούς στην επιφάνεια του πλανήτη και να καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο αυτοί ανακλώνται πίσω στο σκάφος.

Τα δεδομένα από 29 σετ παλμών αναλύθηκαν και οι ερευνητές παρατήρησαν πως δημιουργήθηκε ένας χάρτης που φανέρωνε τη δραστική αλλαγή του σήματος, σχεδόν 1,60 χλμ. κάτω από την επιφάνεια. Στον χάρτη δημιουργήθηκε μια επιφάνεια περίπου 20,11 χλμ. και έμοιαζε ιδιαίτερα με λίμνες που βρίσκονται κάτω από παγόβουνα της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής. Το ραντάρ έδειχνε ξεκάθαρα την υψηλή φωτεινότητα του «κομματιού» αυτού, δίνοντας την εντύπωση πως επρόκειτο για νερό.

«Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα που μας κάνει να σκεφθούμε πως η παρουσία νερού στον Άρη δεν είναι μόνο μια προσωρινή ροή όπως έχουν δείξει προηγούμενες ανακαλύψεις, αλλά μια μόνιμη μάζα νερού που δημιουργεί συνθήκες για τη ζωή σε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο» σχολίασε ο Άλαν Ντάφι, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Σούινμπερν (Αυστραλία), ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ο πλανήτης Άρης είναι παγωμένος, ερημικός και άνυδρος αλλά προηγουμένως ήταν ζεστός και υγρός και φιλοξενούσε μια μεγάλη ποσότητα νερού σε υγρή μορφή και λιμνών πριν από τουλάχιστον 3,6 δισεκ. χρόνια.

Πόσο έμπιστη είναι η ανακάλυψη;

Άλλοι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να επιβεβαιώσουν αυτή την ανακάλυψη μέσω δικών τους ραντάρ, όπως για παράδειγμα οι υπεύθυνοι του SHARAD (Shallow Radar) που ανήκει στο διαστημόπλοιο Mars Reconnaissance Orbiter.

«Δεν βλέπουμε την ίδια ανάκλαση στο SHARAD. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να επεξεργαστούμε τα δεδομένα με την ίδια τεχνική που χρησιμοποιήθηκε από το MARSIS, ώστε να δούμε εάν κι εμείς θα ανακαλύψουμε πως πρόκειται για νερό» αναφέρει ο υπεύθυνος του SHARAD στο CNNi.

Πληροφορίες από CNNi / Evidence detected of lake beneath the surface of MarsEvidence detected of lake beneath the surface of Mars και από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ