ΚΟΣΜΟΣ

«Ευχαριστώ» του Τραμπ στον Κιμ για την επιστροφή των λειψάνων Αμερικανών πεσόντων

«Ευχαριστώ» του Τραμπ στον Κιμ για την επιστροφή των λειψάνων Αμερικανών πεσόντων
REUTERS/Kim Hong-Ji/Pool

55 μικρά φέρετρα που πιστεύεται πως περιέχουν λείψανα των Αμερικανών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί στον Πόλεμο της Κορέας παρέδωσαν οι αρχές τις Βόρειας Κορέας στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα από πλευράς Πιονγκγιάνγκ για την εφαρμογή μιας από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Ο επαναπατρισμός των σορών στρατιωτικών που αγνοούνταν από την εποχή του πολέμου θεωρείται μικρή, πάντως διπλωματική επιτυχία, για την κυβέρνηση Τραμπ.

«Έπειτα από τόσα πολλά χρόνια, αυτή θα είναι σπουδαία στιγμή για τόσες πολλές οικογένειες. Ευχαριστίες στον Κιμ Γιονγκ Ουν», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Νωρίτερα, ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε πως «μας ενθαρρύνουν οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας», μια σειρά ενεργειών της «που ευνοούν τις θετικές αλλαγές».

Αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, που μετέφερε τις σορούς των πεσόντων αμερικανών στρατιωτών, απογειώθηκε από τη Γουονσάν, στο βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, και προσγειώθηκε στη νοτιοκορεάτικη αεροπορική βάση Οσάν περί τις 05:00 (ώρα Ελλάδας). Εκεί περίμεναν αμερικανοί στρατιωτικοί με τις επίσημες στολές τους για μια τελετουργία επαναπατρισμού.

Η παράδοση των σορών έγινε στην 65η επέτειο της συμφωνίας εκεχειρίας της 27ης Ιουλίου 1953, με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ουδέποτε υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης.

Πάνω από 7.700 αμερικανοί στρατιωτικοί που είχαν εμπλακεί στον Πόλεμο της Κορέας συνεχίζουν να αγνοούνται μέχρι και σήμερα. Οι 5.300 από αυτούς είχαν χαθεί σε εδάφη που ανήκουν στη σημερινή Βόρεια Κορέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ