ΚΟΣΜΟΣ

Τζον Κέλι: Η αποτυχία ενός προσωπάρχη του Λευκού Οίκου

Τζον Κέλι: Η αποτυχία ενός προσωπάρχη του Λευκού Οίκου
REUTERS/Carlos Barria

Ο Τζον Κέλι έλαβε τα επίσημα νέα για την προαγωγή του πριν από έναν χρόνο, μέσω μίας ανάρτησης στο Twitter, κατά τον ίδιο τρόπο, όπως και μερικά άλλα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Κέλι μέχρι τότε, υπηρετούσε ως υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ είχε συζητήσει με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο να αναλάβει τα καθήκοντα του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, είχε μείνει σε εκκρεμότητα ο χρόνος ανακοίνωσης του διορισμού ή μία επίσημη παρουσίαση, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος έγραφε στο Twitter από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One: “Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι μόλις διόρισα τον στρατηγό / υπουργό Εσωτερικών Τζον Φ. Κέλι στην θέση του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Είναι ένας μεγάλος Αμερικανός...”

Ο απροσδόκητος χρόνος, αλλά κι ο ανορθόδοξος τρόπος που έγινε η ανακοίνωση αυτή, αντιπροσώπευε μία επίσης, ανορθόδοξη διάσταση της προεδρίας Τραμπ, την οποία ο Κέλι θα ομαλοποιούσε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Όμως, οι ελπίδες αυτές δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθούν, σχολιάζει το “Politico.”

Μία εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι την στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ έγραφε την ανάρτηση στο Twitter, ο Κέλι είχε λάβει μία επίσημη πρόταση για την τοποθέτησή του στη νέα του θέση, αλλά “και ήταν ενήμερος ότι η προαγωγή του θα ανακοινώνονταν μέσα στις επόμενες ημέρες.”

Καθώς έχει περάσει ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Κέλι προσπαθεί να υλοποιήσει παραδοσιακές διαδικασίες σε έναν μη παραδοσιακό Λευκό Οίκο, χωρίς αποτέλεσμα, σύμφωνα με μία σειρά ανθρώπων εντός, αλλά κι εκτός του Λευκού Οίκου. Από την άλλη μεριά, σε θεωρητικό επίπεδο, όλοι παραδέχονται ότι η Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου λειτουργεί καλύτερα, σε σύγκριση με το πως λειτουργούσε πριν από την άφιξη και την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Κέλι, στον Λευκό Οίκο.

Οι σύμμαχοι του Κέλι δηλώνουν ότι ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα χωρίς να έχει μία αίσθηση καθήκοντος κι άφηνε να εννοηθεί ότι δεν τον ευχαριστούσε η κατάσταση που βρήκε. “Δεν είναι η καλύτερη δουλειά που έχω,” δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους τον περασμένο Οκτώβριο. “Φεύγω και δεν γυρίζω πίσω,” είπε στους συνεργάτες του, παρά το γεγονός ότι επέστρεψε πίσω την επόμενη ημέρα, καθώς ο στρατηγός των πεζοναυτών φέρεται να αστειεύονταν με την -εκτός των προσδοκιών του- κατάσταση που αντιμετώπιζε στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα, οι ημέρες κατά τις οποίες έφτανε νωρίς στο γραφείο του, ενισχύονταν από τις επισκέψεις του στο γυμναστήριο.

Από την μεριά, αρκετοί φίλου του προέδρου Τραμπ, αλλά και σύμβουλοί του είχαν συμπεράνει ότι ο ίδιος, δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα έναν προσωπάρχη, παροτρύνοντας τον να λειτουργεί χωρίς αυτόν. Ωστόσο, για έναν πρόεδρο, όπως είναι ο Τραμπ, η παραμονή του Κέλι στον Λευκό Οίκο εξυπηρετεί μία διπλή σκοπιμότητα. Από την μια μεριά, υπάρχει κάποιος που μπορεί να κατηγορηθεί όταν μια κατάσταση εξελίσσεται άσχημα, ενώ από την άλλη μεριά, κανένας δεν εμποδίζει τον Τραμπ, να ενεργεί όπως αυτός θέλει.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω από τον Κέλι, ο ίδιος, δεν ασχολείται πλέον με το να κρατάει τον Τραμπ προσανατολισμένο προς μία πολιτική κατεύθυνση ή ένα μήνυμα. Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο, αναφέρονται σε αυτόν μόνο ως “τον προσωπάρχη στο όνομα,” χωρίς να υπάρχει ουσιαστική άσκηση των καθηκόντων του. “Ο πρόεδρος γνωρίζει πως είναι απαραίτητο να έχει έναν προσωπάρχη που του επιτρέπει να ενεργεί όπως, μόνο ένας πρόεδρος μπορεί να ενεργεί,” δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Λίντσεϊ Γουόλτερς.

Όπως η κατάσταση εξελίχθηκε, διαφαίνεται ότι όλες οι προσπάθειες του Κέλι προκειμένου να επιβάλλει μία κεντρική γραμμή -στρατιωτικού τύπου- δρομολόγησης των εξελίξεων από τον Λευκό Οίκο, έχουν αποτύχει. Ο ίδιος, είχε κάνει προσπάθειες προκειμένου και η Ιβάνκα Τραμπ να αναφέρει σε αυτόν τις κινήσεις της, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.

“Ο πρόεδρος, εξαιτίας πιθανώς της επιχειρηματικής του εμπειρίας φαίνεται να προτιμάει μία πιο επίπεδη οργάνωση του προσωπικού στον Λευκό Οίκο, σε αντίθεση με τους περισσότερους από τους Αμερικανούς προέδρους. Αυτό είναι δικαίωμα και προνόμιό του, ενώ ο στρατηγός Κέλι έχει προσαρμοστεί σε αυτό,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τομ Κότον από το Αρκάνσας. Ο Κότον είναι έμπιστος τόσο του προέδρου Τραμπ, όσο και του Κέλι και πρότεινε τον στρατηγό σε υψηλόβαθμα στελέχη του Τραμπ την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας, το 2016.

Με τον πρόεδρο Τραμπ ν’ ακολουθεί πάντα τις δικές του παρορμήσεις, η διατήρησή του σε μια προκαθορισμένη γραμμή πολιτικής, εξελίχθηκε σε μία πραγματική πρόκληση. Ο Τραμπ καταρτίζει σήμερα το ημερήσιο πρόγραμμα του, με την βοήθεια της προσωπικής βοηθού του, Μαντλίν Γουέστερχουτ, ενώ σύμφωνα με μία εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η ίδια, συντονίζει το πρόγραμμα και τις συναντήσεις του προέδρου, με το γραφείο του Προσωπάρχη στον Λευκό Οίκο.

Ο Κέλι δεν ασχολείται με τον καθορισμό των ραντεβού, αλλά και τις συμμετοχές σε αυτά, των συμβούλων της Δυτικής Πτέρυγας, που έρχονται χωρίς να έχουν προσκληθεί. Ο ίδιος, φαίνεται ότι δεν κατόρθωσε να ελέγξει και να περιορίσει την τακτική του Τραμπ να αφαιρεί και προσθέτει συμβούλους σε συναντήσεις στην διάρκεια της ημέρας ή να μετατρέπει προγραμματισμένες συναντήσεις, σε συζητήσεις περί θεμάτων που ικανοποιούν τα ενδιαφέροντά του. Μεταξύ αυτών και θέματα που του συστήνουν οι εξωτερικοί του σύμβουλοι, όπως, ο παρουσιαστής του Fox News Σον Χάνιτι.

“Έρχεται κάτω για τα πράγματα που έχει να κάνει καθημερινά κι όταν βλέπει την εκπομπή “Fox and Friends” προγραμματίζει συναντήσεις που έχουν σχέση με τα θέματα της εκπομπής,” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. “Εάν είναι για το Ιράν ‘Φέρτε τον Τζον Μπόλτον εδώ,’ μας λέει. Εάν δει κάτι στην τηλεόραση ή μιλήσει με τον Χάνιτι την προηγούμενη νύχτα, έχει όλη την απαραίτητη ευελιξία να κάνει ότι θέλει,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με τους ελέγχους που επεδίωξε να επιβάλλει ο Κέλι, ο πρόεδρος Τραμπ που έχει υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ακολούθησε ένα στυλ ηγεσίας το οποίο και προσομοιάζει σε αυτό του προέδρου Τζέραλντ Φορντ. Ο 38ος πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινωνούσε άμεσα με έναν αριθμό υψηλόβαθμων συμβούλων του, τους οποίους και περιέγραφε ως “τις ακτίνες του τροχού,” με τον πρόεδρο να κάθεται στο κέντρο. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή, δυσφημίστηκε από την προεδρική του θητεία.

“Ο κάθε πρόεδρος μαθαίνει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς έναν ενισχυμένο προσωπάρχη που θα υλοποιήσει την ατζέντα του. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να γίνει Τζίμι Κάρτερ, εάν θέλει να είναι πρόεδρος για μία θητεία, θα πρέπει να προσπαθήσει να κυβερνήσει χωρίς έναν προσωπάρχη,” δήλωσε ο Κρις Χουίπλ, συγγραφέας του βιβλίου “Οι Φύλακες,” μία ιστορία για του μοντέρνους προσωπάρχες.

Ο Κέλι είναι ο πρώτος απόστρατος στρατηγός που διορίστηκε στην θέση του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου μετά από τον Αλεξάντερ Χέιγκ στην κυβέρνηση Φορντ. Ο Χουίπλ, παραθέτει τον Χέιγκ να γκρινιάζει, σύμφωνα με έναν προσωπικό βοηθό του προέδρου Φορντ, εξαιτίας της χαοτικής διοίκησης και κατάστασης που επικρατούσε την Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. “Δεν κρατάμε αρχείο για το τι συζητήθηκε ή αποφασίστηκε ή οτιδήποτε άλλο σχετικό. Δεν μπορούμε να διοικούμε έτσι τον Λευκό Οίκο!” Παρατηρούσε με γκρίνια ο Χέιγκ.

Ο Φορντ ήταν γνωστός για τις αποφάσεις που έπαιρνε μετά από ιδιωτικές συζητήσεις με τον προσωπικό του φωτογράφο, όπως κάνει σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ, προκαλώντας αντιδράσεις για τις ενέργειές του, μετά από συζητήσεις με τον Χάνιτι ή τους επιχειρηματικούς του συνεργάτες.

Όπως ο πρόεδρος Φορντ με τον προσωπάρχη Χέιγκ, έτσι, ο Τραμπ κι ο Κέλι είχαν μία ταραχώδη σχέση, από την στιγμή που ο απόστρατος στρατηγός έφτασε στην Δυτική Πτέρυγα.

Ως υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, ο Κέλι κέρδισε τον σεβασμό του Αμερικανού προέδρου, ως ένας πραγματικός υποστηρικτής της προεδρικής ατζέντας για την μετανάστευση, αλλά και για την σοβαρή προσέγγισή του στην αστυνόμευση της νότιας συνοριακής γραμμής των ΗΠΑ. “Εάν στα μέλη του Κογκρέσου, δεν αρέσουν οι νόμοι που έχουμε ψηφίσει και πρέπει να εφαρμόσουμε, τότε, θα πρέπει να έχουν το κουράγιο και την δεξιότητα να τους αλλάξουν,” είχε δηλώσει ο ίδιος, στην διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο (George Washington University) τον Απρίλιο του 2017. “Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να μην μιλάνε και να βοηθήσουν τους άντρες και τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή,” είχε συμπληρώσει ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ