ΚΟΣΜΟΣ

Ο Άρης «πλησιάζει» σήμερα τη Γη (Infograph)

Ο Άρης «πλησιάζει» σήμερα τη Γη (Infograph)
Antara Foto/Iggoy el Fitra/via REUTERS

Σήμερα ο πλανήτης Άρης θα πλησιάσει τη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά το 2003.

Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου, θα είναι ο πιο φωτεινός Άρης των τελευταίων 15 ετών αλλά και των επόμενων 17!

Ο Άρης και η Γη κινούνται με ελλειπτικές τροχιές πέριξ του Ήλιου σε διαφορετικές αποστάσεις από το άστρο μας και με διαφορετικές ταχύτητες. Κάθε περίπου δύο χρόνια οι δύο γειτονικοί πλανήτες και ο Ήλιος ευθυγραμμίζονται, με τη Γη στη μέση, ένα φαινόμενο που λέγεται «αντίθεση» στην αστρονομία. Φέτος η αντίθεση αυτή συνέβη στις 27 Ιουλίου, την ίδια μέρα με την θεαματική μακράς διάρκειας ολική έκλειψη Σελήνης.

Ο Άρης θα φθάσει στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη στις 10:50 ώρα Ελλάδας στις 31 Ιουλίου. Ο πλανήτης, που θα λάμπει στον ουρανό με μια πορτοκαλί-κόκκινη απόχρωση, θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 57,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

aris grafima

H NASA και οι άλλες διαστημικές υπηρεσίες εκτοξεύουν περίπου ανά διετία τις διαστημικές αποστολές τους, όταν ο Άρης πλησιάζει πολύ τη Γη, ώστε το ταξίδι να είναι πιο σύντομο. Έτσι, τα ρόβερ Opportunity και Spirit εκτοξεύθηκαν το 2003, ο αρειανός δορυφόρος MRO το 2005 και το Mars Phoenix Lander το 2007.

Η επόμενη προσέγγιση Άρη - Γης θα γίνει τον Οκτώβριο 2020 και η επόμενη πολύ κοντινή αντίθεση των δύο πλανητών το Σεπτέμβριο 2035.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ