ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικαστικό «μπλόκο» στη διάθεση 3D όπλων μέσω διαδικτύου

ΗΠΑ: Δικαστικό «μπλόκο» στη διάθεση 3D όπλων μέσω διαδικτύου
REUTERS/Marko Djurica/Files

Προσωρινό μέτρο με το οποίο εμποδίζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τη διανομή μέσω Διαδικτύου των σχεδίων ενός πλαστικού όπλου το οποίο μπορεί να παραχθεί από τρισδιάστατους εκτυπωτές, εξέδωσε Αμερικανός δικαστής σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον Μπομπ Φέργκιουσον, η Ουάσινγκτον και άλλες οκτώ Πολιτείες υπέβαλαν προσφυγή εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία κατέληξε σε συμβιβασμό με έναν ακτιβιστή υπέρ του δικαιώματος της οπλοκατοχής, επιτρέποντάς του να διανείμει ελεύθερα τα σχέδια.

Οι προσφεύγουσες πολιτείες υποστήριξαν πως τα όπλα που θα παράγονται με τρισδιάστατους εκτυπωτές –άρα δεν θα έχουν σειριακούς αριθμούς, και σχεδόν καθόλου μεταλλικά μέρη, κάτι που θα τους επιτρέπει να περνούν απροβλημάτιστα από συσκευές ανίχνευσης μετάλλων– μπορεί να πέσουν στα χέρια κακοποιών και τρομοκρατών.

Ο Κόντι Ουίλσον, ο υπέρμαχος της οπλοκατοχής, σχεδίαζε να διαθέσει μέσω Διαδικτύου τα σχέδια ελεύθερα σήμερα. Ήδη, έχουν γίνει εκατοντάδες καταφορτώσεις τους. Εν μέρει, ο Ουίλσον βασίστηκε στη νομοθεσία που προστατεύει την ελευθερία του λόγου. Άλλοι υποστηρικτές του δικαιώματος της οπλοκατοχής διατείνονται ότι μπορεί κανείς να κατασκευάζει μόνος του όπλα, χρησιμοποιώντας μεταλλικά μέρη, διότι όπως κρίνουν είναι νόμιμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ