ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: Οι κυρώσεις στην Τουρκία αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας

Πομπέο: Οι κυρώσεις στην Τουρκία αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά μας
Reuters

Η επιβολή κυρώσεων εναντίον δύο Τούρκων υπουργών αποδεικνύει «τη μεγάλη μας αποφασιστικότητα» να επιστρέψει στις ΗΠΑ ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Σιγκαπούρη.

«Οι Τούρκοι είχαν λάβει προειδοποίηση ότι έχει έρθει η ώρα να μας παραδώσουν τον πάστορα Μπράνσον και ελπίζω ότι θα κατανοήσουν» ότι αυτές τις κυρώσεις αποτελούν «απόδειξη της μεγάλης μας αποφασιστικότητας», υπογράμμισε ο Πομπέο.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και του υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, κατηγορώντας τους ότι έπαιξαν μείζονα ρόλο στη σύλληψη και τη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Οι ΗΠΑ απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Μπράνσον, ο οποίος τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ενάμιση χρόνο που πέρασε σε τουρκική φυλακή καθώς διώκεται για σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις και «κατασκοπεία», κατηγορίες που ο ίδιος ο ιερωμένος και η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτουν.

Νωρίτερα μετά το πέρας της συνάντησης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι ο Πομπέο και ο Τσαβούσογλου συμφώνησαν να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα διμερή ζητήματα.

«Μίλησαν για αρκετά ζητήματα και είχαν μια εποικοδομητική συνομιλία. Συμφώνησαν να συνεχίσουν να προσπαθούν να επιλύσουν τα διμερή ζητήματα», επεσήμανε η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ