ΚΟΣΜΟΣ

«Καμίνι» η Ευρώπη – Λιώνουν οι πάγοι στη Σουηδία

«Καμίνι» η Ευρώπη – Λιώνουν οι πάγοι στη Σουηδία
REUTERS

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται η Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες να απειλούν να σκαρφαλώσουν σε επίπεδα ρεκόρ. Η Ιβηρική χερσόνησος βιώνει τις πιο ζεστές μέρες των τελευταίων ετών, με το κύμα καύσωνα να έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε τρεις ανθρώπους στην Ισπανία.

Σε κόκκινο συναγερμό λόγω καύσωνα βρίσκονται πολλές περιοχές της Πορτογαλίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λισαβώνας. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, οι θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια φτάνουν μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι θερμοκρασίες στην ιβηρική χερσόνησο το σαββατοκύριακο «θα μπορούσαν να καταρρίψουν το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 48 βαθμών Κελσίου», το οποίο κατέχει η Αθήνα από τον Ιούλιο του 1977.

Το ρεκόρ για την Ισπανία είναι 47,3 βαθμοί Κελσίου και για την Πορτογαλία 47,4 βαθμοί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας επιβεβαίωσε τους θανάτους τριών ανθρώπων την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας του καύσωνα.

Ένας 41χρονος υπέστη θερμοπληξία την Τετάρτη, την ώρα που δούλευε στη κεντρική λεωφόρο κοντά στη Μούρθια. Ένας 78χρονος βρέθηκε αναίσθητος στον κήπο του την Πέμπτη από θερμοπληξία και κατέληξε αργότερα στο νοσοκομείο, ενώ ένας ακόμα άντρας, ο οποίος διακομίστηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης, κατέληξε την Παρασκευή.

Η μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας, Aemet, έχει εκδώσει κόκκινες προειδοποιήσεις για τη ζέστη για τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Ανδαλουσίας και Εξτρεμαδούρας, ενώ οι υπόλοιπη χώρα βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό.

Η πιο υψηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε την Παρασκευή στην Ισπανία ήταν 44,7 βαθμοί Κελσίου στην περιοχή Badajoz στην Εξτρεμαδούρα, ενώ στη Σεβίλλη ο υδράργυρος άγγιξε τους 44,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του CNNi. Η θερμοκρασία στην ιστορική πόλη Evora της Πορτογαλίας, έφτασε τους 44,1 βαθμούς Κελσίου την ίδια μέρα.

Περισσότεροι από 740 πυροσβέστες έδωσαν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σήμερα στη νότια Πορτογαλία. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στην περιοχή Μοντσίκουε στο Αλγκάρβε της νότιας Πορτογαλίας, δημοφιλές τουριστικό θέρετρο. Οι αρχές εκκένωσαν δύο χωριά στην περιοχή όπου επιχείρησαν δέκα κατασβεστικά αεροσκάφη.

Το κύμα καύσωνα συμπίπτει με την αιχμή της τουριστικής περιόδου στην Ευρώπη. Οι ταξιδιώτες προειδοποιούνται να μην βγαίνουν στον ήλιο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας και να γνωρίζουν τους κινδύνους της θερμοπληξίας, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Αλλά και άλλα μέρη της Ευρώπης βιώνουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, και ένα ιδιαίτερα ξηρό καλοκαίρι, το οποίο έχει προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα ξηρασίας.

Λιώνουν οι πάγοι στη Σουηδία

Ορισμένες περιοχές στη Σουηδία έχουν καταγράψει την πιο ξηρή περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο, ενώ όπως αναφέρουν αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί, έχει καταγραφεί μόνο το 10% με 15% της κανονικής βροχόπτωσης. Πυρκαγιές μαίνονταν τις τελευταίες εβδομάδες ακόμα και στον Αρκτικό Κύκλο, με τα δάση να γίνονται στάχτη.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης λένε ότι ένας παγετώνας του βουνού έχει λιώσει τόσο πολύ από τη θερμότητα, που δεν θα είναι πλέον το υψηλότερο σημείο της χώρας. Η νότια κορυφή του Kebnekaise συρρικνώθηκε κατά 4 μέτρα (περίπου 13 πόδια) μεταξύ 2 και 31 Ιουλίου, καθώς το χιόνι και ο πάγος έλιωναν κατά μέσο όρο 14 εκατοστά την ημέρα.

Η τελευταία μέτρηση έδειξε ότι η νότια κορυφή ήταν μόλις 20 εκατοστά υψηλότερη από τη βραχώδη βόρεια κορυφή του βουνού, η οποία βρίσκεται στα 2.096,8 μέτρα (περίπου 6.880 πόδια) πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

«Η συνέπεια του ζεστού καλοκαιριού θα είναι μια μεγάλη απώλεια χιονιού και πάγου στα βουνά», δήλωσε ο καθηγητής Γεωγραφίας Gunhild Ninis Rosqvist. «Η πρόβλεψη είναι ότι η νότια κορυφή θα είναι μικρότερη από τη βόρεια κορυφή από τις αρχές Αυγούστου».

Οι πρόσφατες υψηλές θερμοκρασίες στην Σκανδιναβία έχουν οδηγήσει σε άνοδο της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας της Βαλτικής πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 5 με 6 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο.

Η Βρετανία είχε επίσης μια παρατεταμένη περίοδο καύσωνα με λίγη βροχή, με αποτέλεσμα η βλάστηση σε μεγάλο τμήμα της χώρας να αποξηραθούν. Οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 33 βαθμούς Κελσίου στο δυτικό Λονδίνο την Παρασκευή, αλλά προβλέπεται να πέσουν την επόμενη εβδομάδα.

Spain and Portugal swelter as heat wave kills 3 people

By Laura Smith-Spark and Pau Mosquera, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ