ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Μία τρίτη προεδρική θητεία διεκδικεί από τη φυλακή ο Λούλα

Βραζιλία: Μία τρίτη προεδρική θητεία διεκδικεί από τη φυλακή ο Λούλα
REUTERS/Nacho Doce

Το Κόμμα Εργατών της Βραζιλίας (PT) αποφάσισε να δώσει τη μάχη πίσω από τον πρώην πρόεδρο Λούλα παρά τη φυλάκισή του, επισημοποιώντας το Σάββατο (5/8) την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του Οκτωβρίου, τις πλέον αβέβαιες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Η επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, φαβορί στις δημοσκοπήσεις παρά την φυλάκισή του, είναι ένας τρόπος «για να αντιμετωπίσουμε ένα σάπιο σύστημα», δήλωσε η πρόεδρος του PT Γκλέισι Χόφμαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στο Σάο Πάολο.

Ο 72χρονος Λούλα, ο οποίος διεκδικεί τρίτη θητεία οκτώ χρόνια αφότου εγκατέλειψε την εξουσία με μια δημοτικότητα ρεκόρ, δεν ήταν παρών αλλά έστειλε μήνυμα από τη φυλακή της Κουριτίμπα (νότια), 400 χλμ. από εκεί όπου εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών και ενός μηνός για διαφθορά.

«Σήμερα, η δημοκρατία απειλείται. Έχουμε μπροστά μας στημένες εκλογές, που αποκλείουν αυτόν που ηγείται στις δημοσκοπήσεις. Θέλουν να εφεύρουν μια δημοκρατία χωρίς το λαό», δήλωσε η εμβληματική μορφή της βραζιλιάνικης αριστεράς στο μήνυμα αυτό που ανέγνωσε ένας ηθοποιός ενώπιον σχεδόν 2.000 μελών.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, τα μέλη αυτά που συγκεντρώθηκαν για το συνέδριο του ΡΤ στο Σάο Πάολο φορούσαν χάρτινες μάσκες που εικόνιζαν την εμβληματική μορφή της αριστεράς με γκρίζα γενειάδα, φωνάζοντας «είμαι ο Λούλα».

Αυτή η μέρα ήταν ένα εκλογικό «σούπερ Σάββατο», καθώς τρεις σημαντικοί υποψήφιοι ορίστηκαν επίσημα από το κόμμα τους, κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδρίων που είναι ένα είδος μεγάλων συγκεντρώσεων που επιτρέπουν στα κόμματα να δώσουν το χρίσμα στους υποψηφίους τους ενώπιον των μελών τους. Τα κόμματα είχαν προθεσμία μέχρι και σήμερα, να ορίσουν τους υποψηφίους τους.

Η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα, πρώην γερουσιαστής και υπουργός Περιβάλλοντος, η οποία ήρθε τρίτη στις δύο τελευταίες εκλογές, πήρε το χρίσμα από το (κεντροαριστερό) κόμμα Rede στη Μπραζίλια, σε μια αίθουσα γεμάτη υποστηρικτές που φορούσαν πράσινα μπλουζάκια.

Πάντα στην πρωτεύουσα, ο πρώην κυβερνήτης του Σάο Πάολο Γκεράλντο Αλχμίν ορίστηκε επίσημα υποψήφιος του (κεντροδεξιού) Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Βραζιλίας (PSDB).

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ