ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σχέδια για να αυξηθούν οι δωρητές οργάνων

Βρετανία: Σχέδια για να αυξηθούν οι δωρητές οργάνων
Pixabay

Η Βρετανία σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των δωρητών οργάνων αλλάζοντας τον κανονισμό ώστε να προβλέπει ότι όλοι συναινούν να είναι δωρητές αν δεν έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους.

Η σχετική νομοθεσία για την δωρεά οργάνων και ιστών θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο αργότερα μέσα στον χρόνο και οι νέοι κανονισμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την Άνοιξη του 2020, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

"Θεωρούμε ότι προχωρώντας σε αυτές τις αλλαγές θα μπορούμε κάθε χρόνο να σώζουμε έως και 700 περισσότερες ζωές", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τζάκι Ντόιλ-Πράις, υπεύθυνη για θέματα ισότητας και ψυχικής υγείας.

Θα υπάρχουν εξαιρέσεις στην "εικαζόμενη συναίνεση", περιλαμβανομένων όσων είναι κάτω των 18, όσων δεν έχουν την νοητική ικανότητα να αντιληφθούν την αλλαγή στο σύστημα και όσων δεν διέμεναν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από τον θάνατό τους.

Στην Ουαλία, ισχύει το σύστημα "εικαζόμενης συναίνεσης", ενώ η Σκωτία έχει δώσει στη δημοσιότητα ένα σχέδιο για ένα σύστημα με δυνατότητα εξαίρεσης.

Περίπου 6.000 άνθρωποι στη Βρετανία βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση και τον περασμένο χρονο περισσότεροι από 400 ασθενείς πέθαναν ενώ περίμεναν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση, ανακοίνωσε η υπηρεσία δημόσιας υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ