ΚΟΣΜΟΣ

Οργισμένη απάντηση της Τουρκίας μετά το «όχι» Κοντονή στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά

Οργισμένη απάντηση της Τουρκίας μετά το «όχι» Κοντονή στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά
REUTERS/Goran Tomasevic

Σε μια σκληρή δήλωση προχώρησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, έπειτα από την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να πει «όχι» στην έκδοση του δημοσιογράφου Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία.

Ο Ακσόι μεταξύ άλλων κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες και ότι αγνοεί εύκολα τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με την έκδοσή τους. Παράλληλα, καλεί τη χώρα μας να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Η έκδοση του Τουργκούτ Καγιά, για τον οποίο η Ιντερπόλ εξέδωσε ερυθρά αγγελία, απορρίφθηκε με απόφαση του Έλληνα Υπουργού Δικαιοσύνης, παρά την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου υπέρ της έκδοσής του στην Τουρκία. Αυτό αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά ότι τα συναισθήματα της ελληνικής πολιτικής εξουσίας κατά της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα, η οποία παρείχε καταφύγιο στο παρελθόν στον αρχηγό του PKK Οτσαλάν, χορηγεί σήμερα άσυλο σε εγκληματίες που ζητά η Τουρκία και αγνοεί εύκολα τις δικαστικές αποφάσεις σχετικά με την έκδοσή τους», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και να υιοθετήσει τους κανόνες του σύγχρονου δικαίου», καταλήγει.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης «πάγωσε», όπως έχει δικαίωμα εκ του νόμου, την απόφαση του Αρείου Πάγου που είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της έκδοσης στην Τουρκία του 45χρονου Τουργκούτ Καγιά, ο οποίος από τις αρχές Ιουνίου είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο παράδοσής του στην τουρκική Δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Ασύλου είχε χορηγήσει στον Τουργκούτ Καγιά πολιτικό άσυλο.

Η τουρκική κυβέρνηση τον εκζητά για να εκτίσει ένα υπόλοιπο ποινής φυλάκισης μετά την αμετάκλητη καταδίκη του από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ