ΚΟΣΜΟΣ

Brexit χωρίς τελική συμφωνία βλέπει ο Βρετανός υπ. Διεθνούς Εμπορίου

Brexit χωρίς τελική συμφωνία βλέπει ο Βρετανός υπ. Διεθνούς Εμπορίου
REUTERS/Jon Nazca

Η Βρετανία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με τον υπουργό Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Λίαμ Φοξ.

Ο Φοξ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Sunday Times, ανεβάζει τις πιθανότητες μη συμφωνίας στο 60%, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για αδιαλλαξία.

Τα σχόλιά του γίνονται καθώς πλησιάζει η ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η συμφωνία του διαζυγίου δεν θα γίνει εγκαίρως.

Ο κορυφαίος υπουργός και υποστηρικτής του Brexit είπε ότι προηγουμένως πίστευε ότι η προοπτική μιας μη συμφωνίας ήταν «50-50» αλλά ότι αυτή έχει τώρα αυξηθεί -σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των ευρωπαίων γραφειοκρατών που δείχνουν μια «θεολογική εμμονή» με τους κανόνες της ΕΕ, αντί της «οικονομικής ευημερίας».

«Νομίζω ότι η αδιαλλαξία της Κομισιόν μας ωθεί προς μια μη συμφωνία», δήλωσε ο Φοξ.

Στο μεταξύ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, το σχέδιο της οποίας για έξοδο από την Ευρώπη δέχθηκε πυρά τόσο από υποστηρικτές του Brexit όσο και από αντίθετους σε αυτό μέσα στο κόμμα της, βρισκόταν σε συζητήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη θερινή κατοικία του στα νότια της Γαλλίας το σαββατοκύριακο.

Η Ντάουνιγκ Στριτ δεν έδωσε πληροφορίες για το τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες, αλλά πολιτικοί αναλυτές βλέπουν τη συνάντηση ως μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια της Μέι να παρακάμψει την επιτροπή προς όφελος του σχεδίου της.

Οι διαπραγματεύσεις έρχονται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Μέι, η οποία τους τελευταίους μήνες είδε μια σειρά υπουργών της να παραιτούνται - κυρίως του γραμματέα του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και του ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον.

Ο Φοξ, ωστόσο δήλωσε ότι στέκεται στο πλάι της πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «καμιά ανακατεύθυνση γύρω από όσους βρίσκονται στην κορυφή, δεν θα αλλάξει την κατάσταση».

Ο Φοξ δεν είναι ο μοναδικός ο οποίος πιστεύει ότι η Βρετανία μπορεί να καταλήξει χωρίς καμιά συμφωνία. Την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, προειδοποίησε επίσης ότι η πιθανότητα μη συμφωνίας ήταν «ιδιαίτερα υψηλή», σύμφωνα με το Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ