ΚΟΣΜΟΣ

Με πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα απαντά η Κίνα στις ΗΠΑ

Με πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα απαντά η Κίνα στις ΗΠΑ
REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη της Κίνας με τις ΗΠΑ καθώς το Πεκίνο απαντά με πρόσθετους δασμούς 25% στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 16 δισεκ. δολαρίων, όπως πετρέλαιο, προϊόντα χάλυβα, αυτοκίνητα και ιατρικός εξοπλισμός, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

«Είναι μια εντελώς παράλογη πρακτική», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου στην ιστοσελίδα του, απαντώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει δασμούς 25% σε πρόσθετα κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισεκ. δολαρίων στις 23 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να επιβάλλει από την 23η Αυγούστου τελωνειακούς δασμούς 25% σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίποινα για τις «δόλιες εμπορικές πρακτικές» που προσάπτει στην Κίνα, γνωστοποίησε την Τρίτη ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR).

Η Ουάσιγκτον επιβάλλει ήδη, από την 6η Ιουλίου, πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 25% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 34 δισεκ. δολαρίων. Πλέον θα στοχοθετηθούν πολλά ακόμη αγαθά κινεζικής προέλευσης, αξίας άλλων 16 δισεκ. δολαρίων. Συνολικά, στοχοθετούνται 279 προϊόντα που παράγονται στην Κίνα, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του USTR.

Στην ανακοίνωση, ως «δόλιες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές περιγράφονται «οι εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογιών και πνευματικής ιδιοκτησίας» από τις ΗΠΑ στην Κίνα.

Η ανακοίνωση δεν αποτέλεσε έκπληξη. Από τον Ιούνιο, ο Λευκός Οίκος είχε απειλήσει να λάβει αυτά τα τιμωρητικά μέτρα εναντίον της Κίνας, εν μέσω του ανοικτού πλέον εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Η αμερικανική κυβέρνηση αξιώνει να μειωθεί το αβυσσαλέο έλλειμμα της χώρας στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα.

Η σύγκρουση ξέσπασε στα τέλη του Μαρτίου, όταν η Ουάσιγκτον επέβαλε πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 25% στον κινεζικό χάλυβα και 10% στο κινεζικό αλουμίνιο.

Κατόπιν, την 6η Ιουνίου, επιβλήθηκε μια πρώτη δόση πρόσθετων δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 34 δισεκ. δολαρίων.

Το Πεκίνο ανταπέδωσε επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς σε αγαθά ίσης αξίας αμερικανικής προέλευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ