ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστικό βίντεο: 1.300 αγελάδες περικυκλώνουν βυτίο νερού λόγω ακραίας ξηρασίας

Συγκλονιστικό βίντεο: 1.300 αγελάδες περικυκλώνουν βυτίο νερού λόγω ακραίας ξηρασίας

Το βίντεο από drone με πάνω από 1000 αγελάδες να περικυκλώνουν διψασμένες ένα βυτίο νερού στη Νέα Νότια Ουαλία είναι άλλη μία θλιβερή επιβεβαίωση της ακραίας ξηρασίας, της χειρότερης των τελευταίων πέντε δεκαετιών, που πλήττει την Αυστραλία.

Η Άμπερ Λέα, η αγρότισσα που μοιράστηκε το συγκεκριμένο βίντεο από drone, χρειάστηκε να οδηγήσει για πάνω από μία ώρα ώστε να φέρει νερό για το κοπάδι της. Όπως λέει η ίδια, αν δεν έκανε το ταξίδι, τα 1.300 ζώα της απλώς θα έμεναν χωρίς νερό – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωσή τους σε περιβάλλον εκτεταμμένης λειψυδρίας: «Το νερό στο βυτίο ήταν η μόνη πηγή νερού για τα βοοειδή. Οδηγούμε πάνω από 50 – 70 χιλιόμετρα κάθε μέρα και μεταφέρουμε πάνω από 100.000 λίτρα ημερησίως, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την επιβίωσή τους», λέει η ίδια.

Ακραία ξηρασία στην Αυστραλία

Ο άνυδρος χειμώνας ενέτεινε τη χειρότερη ξηρασία που έχει σημειωθεί εδώ και πολλά χρόνια σε πολλά μέρη της ανατολικής Αυστραλίας. Από τη Νέα Νότια Ουαλία προέρχεται σχεδόν το ένα τέταρτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας και προσφάτως οι αξιωματούχοι κήρυξαν «το 100%» της πολιτείας «σε κατάσταση ξηρασίας».

«Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στην πολιτεία που να μην ελπίζει να πέσει λίγη βροχή για τους αγρότες μας και τις κοινότητές μας», δήλωσε ο υπουργός Βασικών Βιομηχανιών της πολιτείας Νίαλ Μπλερ.

Ήδη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, αλλά και η περιφερειακή κυβέρνηση της πολιτείας έχουν προσφέρει έκτακτη χρηματοδότηση 576 εκ. δολαρίων Αυστραλίας (368 εκ. ευρώ) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ