ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: «Απαράδεκτες» και «παράνομες» οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Κρεμλίνο: «Απαράδεκτες» και «παράνομες» οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

Λίγες ώρες αφότου η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ χαρακτήρισε αυστηρές τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τέχνασμα η αιτία που προβάλλεται για την επιβολή τους, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου ανέβασε τους τόνους χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «κατηγορηματικά απαράδεκτη και παράνομη».

Κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε πως είναι «πολύ νωρίς» αυτή τη στιγμή για τη λήψη ενδεχόμενων αντισταθμιστικών κυρώσεων κατά των ΗΠΑ ενώ διέψευσε κατηγορηματικά για άλλη μία φορά τους ισχυρισμούς πως η Ρωσία εμπλέκεται στην δηλητηρίαση πρώην κατασκόπου και της κόρης του στο Σάλσμπερι της Βρετανίας.

«Για άλλη μία φορά κατηγορηματικά απορρίπτουμε τις αιτιάσεις για πιθανή εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης στα γεγονότα του Σάλσμπουρι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πως «η Ρωσία δεν είχε ούτε έχει καμία σχέση με τη χρήση χημικών όπλων».

Νωρίτερα, η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ είχε υποστηρίξει σε ανακοίνωσή της ότι τα ευρήματα της Ουάσινγκτον κατά της Μόσχας στην υπόθεση αυτή δεν υποστηρίζονται από γεγονότα ή αποδείξεις.

Η πρεσβεία της Ρωσίας τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ανοιχτής και διαφανούς έρευνας για το περιστατικό αυτό.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε νευροπαραλυτικό παράγοντα κατά του πρώην διπλού πράκτορα Ρώσου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλα στη Βρετανία.

Πέφτει το ρούβλι

Εν τω μεταξύ, μετά την υιοθέτηση των νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, οι ρωσικές χρηματαγορές καταγράφουν πτώση, οδηγώντας το ρωσικό νόμισμα στο χαμηλότερο επίπεδό του τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια έναντι του δολαρίου.

Μετά μια πρώτη υποχώρηση του ρωσικού νομίσματος χθες, Τετάρτη, με φόντο τις φήμες για την επιβολή νέων κυρώσεων, η ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον των τιμωρητικών μέτρων σε βάρος της Μόσχας ήταν αιτία το δολάριο να ξεπεράσει σήμερα το πρωί τα 66 ρούβλια για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2016 και το ευρώ να ξεπεράσει το όριο των 77 ρουβλίων, για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ