ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν βάζει την εισβολή στην Κύπρο στο κάδρο της διαμάχης με τις ΗΠΑ

Ο Ερντογάν βάζει την εισβολή στην Κύπρο στο κάδρο της διαμάχης με τις ΗΠΑ
Murat Kula/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Σε νέα υψηλά φτάνει η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ μετά και το άρθρο που Τούρκου προέδρου στους New York Times στο οποίο κάνει αναφορές περί «οικονομικού πολέμου», καταγγέλλει τις πολιτικές της Ουάσινγκτον και προειδοποιεί πως ίσως αναζητήσει νέους συμμάχους. Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάζει το κάδρο της κόντρας και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο αναφέροντας πως έγινε για να σωθούν οι Τούρκοι από την σφαγή από τους Ελληνοκύπριους.

«Τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον», αναφέρει συγκεκριμένα ο Ερντογάν, υπερασπιζόμενος πλήρως την πολιτική του Αττίλα.

Δεχόμαστε οικονομικό πόλεμο

Την ώρα που η τουρκική λίρα κάνει «ελεύθερη πτώση», ο Τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζει πως η τουρκική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση ή χρεοκοπία και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων είναι οι «πύραυλοι» ενός οικονομικού πολέμου που συντελείται εις βάρος της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», επισημαίνει ο Τούρκος πρόεδρος.

Να αλλάξουν τακτική οι ΗΠΑ, πριν να είναι πολύ αργά

Στο άρθρο του ο Ερντογάν υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- ότι οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας θα υπονομεύσουν τα αμερικανικά οφέλη και θα αναγκάσουν την Τουρκία να στραφεί προς αναζήτηση άλλων φίλων και συμμάχων.

«Σε μια στιγμή που το κακό παραμονεύει σε όλο τον κόσμο, οι μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, συμμάχου μας επί δεκαετίες, απλώς θα υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα και την ασφάλεια», λέει ο Ερντογάν και προειδοποιεί: «Πριν να είναι πολύ αργά, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εγκαταλείψει τη λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να κατανοήσει το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές. Η αποτυχία αντιστροφής αυτής της τάσης μονομερών ενεργειών και έλλειψης σεβασμού θα μας αναγκάσει να προχωρήσουμε την αναζήτηση νέων φίλων και συμμάχων».

«Εάν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τότε η συμμαχία μας θα κινδυνεύσει», υπογραμμίζει ο Τούρκος πρόεδρος.

Τα 6 «αγκάθια» στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Απογοητευμένος από την αμερικάνικη πολιτική

Στη συνέχεια του άρθρου, ο Ερντογάν αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους ο τουρκικός λαός νιώθει απογοητευμένος από την αμερικανική πολιτική (υπόθεση Γκιουλέν, υπόθεση πραξικόπημα εις βάρος του, σχέση ΗΠΑ με το παρακλάδι του PKK στη Συρία, υπόθεση Μπράνσον) και κάνει εκτενή αναφορά στις σχέσεις των δύο χωρών τις τελευταίες δεκαετίες, κι επικεντρώνεται στις διαφωνίες που καταγράφονται ανάμεσά τους.

«Η συνεργασία μας δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από διαφωνίες. Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας να αναστρέψουμε αυτήν την επικίνδυνη τάση αποδείχθηκαν μάταιες», λέει χαρακτηριστικά.

Επέλεξαν τον πάστορα, αντί για μας

Ακόμη, ο Ερντογάν – σε ομιλία του στην παραθαλάσσια πόλη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας – εξέφρασε την απογοήτευσή, καθώς, όπως σημείωσε οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για έναν χριστιανό Αμερικανό πάστορα και αυτού του είδους η μεταχείριση έχει ενοχλήσει και έχει αναστατώσει την Άγκυρα.

«Αν οι ΗΠΑ μας γυρίζουν την πλάτη τους...επιλέγοντας αντί ημών έναν πάστορα, συγγνώμη...συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα», είπε ο Ερντογάν ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του.

«Η αντιμετώπιση από την Αμερική του στρατηγικού της εταίρου μας ενόχλησε, μας αναστάσωσε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ