ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο ντοκουμέντο λίγο πριν από την επίθεση κατά σχολικού λεωφορείου στην Υεμένη

Βίντεο ντοκουμέντο λίγο πριν από την επίθεση κατά σχολικού λεωφορείου στην Υεμένη
REUTERS/Naif Rahma

Πέμπτη 9 Αυγούστου. Ένα σχολικό λεωφορείο δέχεται επίθεση από αέρος στην ΥεμένηΧάνουν τη ζωή τους 40 παιδιά. Μία σχολική εκδρομή για την οποία οι μαθητές ανυπομονούσαν εξελίχθηκε στον χειρότερο εφιάλτη τους.

Βίντεο-ντοκουμέντο που τράβηξε ένα από τα παιδιά που επέβαιναν στο μοιραίο λεωφορείο δίνει νέα τροπή στο δράμα. Τα αγόρια γελούν, ευτυχισμένα για τη μέρα που έχουν μπροστά τους, μέρα που όμως θα λάβει σύντομα μία απρόσμενη και άκρως τραγική τροπή.

Το παιδί που τραβούσε το βίντεο σκοτώθηκε στην επίθεση, όπως και πολλοί συμμαθητές του.

Η αεροπορική επιδρομή, που έπληξε το σχολικό λεωφορείο, εξαπολύθηκε από τον υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμό. Οι Σαουδάραβες από το 2015 επιτίθενται συνεχώς εναντίον των ανταρτών Χούτι της Υεμένης.

Οι μαθητές, ηλικίας περίπου 6 έως 11 ετών, όπως αναφέρει το CNNi, προ της επίθεσης είχαν επισκεφθεί ένα νεκροταφείο ανταρτών.

«Λόγω του πολέμου, τα περισσότερα πάρκα και οι κήποι έχουν καταστραφεί», εξήγησε ο 40χρονος δάσκαλος Yahya Hussein. «Οι ωραιότερες περιοχές είναι μαρτυρικά ιερά και τεμένη», συμπλήρωσε, μιλώντας στο αμερικάνικο δίκτυο.

«Ήταν τόσο ενθουσιασμένοι για την εκδρομή», σημείωσε, ακόμη, ο Hussein. «Ήταν το μόνο θέμα για το οποίο συζητούσαν τις τελευταίες μέρες».

Στο βίντεο, που δημοσιεύει το CNNi, οι μαθητές καταγράφονται να αναγιγνώσκουν στίχους από το κοράνι, πριν ξεκινήσουν να παίζουν κυνηγητό στο νεκροταφείο.

«Είναι απλώς παιδιά»

Όταν οι μαθητές μπήκαν και πάλι στο πούλμαν τους, σημειώθηκε η επίθεση.

Ο Yahya Hussein είχε αργήσει να πάει στην εκδρομή και την ώρα που εκτυλισσόταν ο τραγικός επίλογός της, πάρκαρε το αυτοκίνητό του, σε μικρή απόσταση από το σημείο.

«Άκουσα μία δυνατή έκρηξη και σηκώθηκε καπνός παντού», είπε και συνέχισε: «Η σκηνή δεν μπορεί να περιγραφεί. Υπήρχαν ανθρώπινα μέλη και αίμα παντού».

«Αυτά ήταν τα παιδιά που γελούσαν, έπαιζαν και ήταν ενθουσιασμένα για την εκδρομή τους πριν από λίγες μέρες. Και τώρα ήταν διαμελισμένα πτώματα», σημείωσε συνεχίζοντας την περιγραφή του. «Πάγωσα», δήλωσε ο πατέρας τριών παιδιών. «Ξεκίνησα να ουρλιάζω. Είναι απλώς παιδιά».

Από τα 51 άτομα που έχασαν τη ζωή τους λόγω της αεροπορικής επιδρομής, τα 40 ήταν παιδιά, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας των Χούτι Taha al-Mutawakil σε συνέντευξη Τύπου του την περασμένη Παρασκευή. Οι τραυματίες ανέρχονται τους 79, 56 εξ αυτών είναι παιδιά.

Γιατρός βρήκε τον γιο του ανάμεσα στους νεκρούς

Οι εικόνες από το σημείο της επίθεσης σοκάρουν, όπως και η αποκάλυψη πως ένας από τους πρώτους γιατρούς που έφτασαν στο σημείο για να φροντίσουν τους τραυματίες, βρήκε την σορό του γιού του ανάμεσα στα πτώματα.

«Μόλις έφτασα, μαζί με άλλα άτομα που ήθελαν να βοηθήσουν, καταλάβαμε ότι πρέπει να φροντίσουμε τους τραυματίες, γιατί επικρατούσε χάος. Ο κόσμος έτρεχε πάνω από τα πτώματα και φώναζε. Σήκωσα μία από τις σορούς και ανακάλυψα πως ήταν ο Ahmed. Τον σήκωσα και τον αγκάλιασα, ήταν ο γιός μου».

Με αυτή τη συγκινητική περιγραφή στο κανάλι Al Masirah των Χούτι, ο Hussein Hussein Tayeb εξιστόρησε την στιγμή που εντόπισε το πτώμα του γιού του.

2018 08 10T160435Z 1272752080 RC1C28C1F030 RTRMADP 3 YEMEN SECURITY

Ότι απέμεινε από το σχολικό λεωφορείο μετά την επίθεση/Πηγή: REUTERS/Naif Rahma

Οι ΗΠΑ θα συνδράμουν στις έρευνες

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, γνωστοποίησε την Κυριακή πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν στο Ριάντ έναν στρατηγό ο οποίος θα βοηθήσει στις έρευνες.

«Απέστειλα έναν παρασημοφορημένο στρατηγό στο Ριάντ για να ερευνήσει τι συνέβη και να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αποκλείσουμε όμοιο περιστατικό στο μέλλον», δήλωσε ο Μάτις.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας ενημέρωσε πως ο συνασπισμός που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση της χώρας έχει ανοίξει έρευνα για την επίθεση.

Το Ριάντ αρνείται πως στόχευσε κατά αμάχων και υπερασπίστηκε την επίθεση, τονίζοντας πως ήταν «μία νόμιμη στρατιωτική επιχείρηση», μία απάντηση στην πυραυλική επίθεση που είχαν εξαπολύσει οι Χούτι κατά του βασιλείου μέρες πριν την φονική επιδρομή.

Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας, Turki al-Malki, είπε στο CNNi, πως οι στόχοι των αεροπορικών επιδρομών μελετώνται σοβαρά. «Όχι, δεν ήταν παιδιά στο λεωφορείο».

Η επίθεση της Πέμπτης ήταν η χειρότερη που έχει σημειωθεί κατά παιδιών από το 2015, όταν η κατάσταση στην Υεμένη εκτραχύνθηκε, τόνισε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

2018 08 09T134609Z 1581527300 RC1855010380 RTRMADP 3 YEMEN SECURITY

Πηγή: REUTERS/Naif Rahma

Τα Ηνωμένα Έθνη θα ερευνήσουν το ζήτημα

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε «μία ανεξάρτητη και άμεση έρευνα» για την αεροπορική επιδρομή.

Ο Γκουτέρες ζήτησε απ’όλες τις πλευρές να «σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει στην Υεμένη την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου. Περισσότεροι από 22 εκατομμύρια άνθρωποι – τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας – έχουν άμεση ανάγκη προστασίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν πεθάνει και 40.000 είναι οι τραυματίες του πολέμου, ενώ 15 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

The schoolboys on a field trip in Yemen were chatting and laughing. Then came the airstrike, by Nima Elbagir and Salma Abdelaziz, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ