ΚΟΣΜΟΣ

Μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα ανακοίνωσε ο Ερντογάν
Murat Kula/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε πως η Τουρκία θα μποϊκοτάρει τα ηλεκτρονικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση που έχει ξεσπάσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον

«Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά, αλλά και εγχώριες όπως την Venüs και την Vestel», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι στο παρελθόν οι επιθέσεις ήταν πιο σοφιστικέ και κεκαλυμμένες, ενώ τώρα μας επιτίθενται ευθέως.

Οι τουρκικές αερογραμμές ανακοίνωσαν σήμερα ότι δόθηκε εντολή στις διαφημιστικές εταιρίες που έχουν αναλάβει την προβολή τους να μην δίνουν διαφήμιση σε αμερικανικές εταιρίες.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομία, εν μέσω διολίσθησης της λίρας, η οποία επιτείνεται από τη διαμάχη με την Ουάσινγκτον, αλλά είναι σημαντικό να τηρηθεί μια σταθερή πολιτική στάση. Η μετάβαση σε ξένο νόμισμα θα σήμαινε υποχώρηση στον εχθρό, δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τραμπ «μπλόκαρε» την πώληση των F-16

Η κίνηση αυτή του Ερντογάν έρχεται ως απάντηση στο αμερικανικό μπλόκο της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του 2019, ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο Φορτ Ντραμ.

Με την «Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας Τζον Μακέιν», την οποία είχε επικυρώσει την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο, «πάγωσε» προσωρινά την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, ανεβάζοντας την ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα.

Επιχείρηση καθησυχασμού των επενδυτών εν μέσω ύφεσης της λίρας

Σήμερα, μέχρι στιγμής, οι ισοτιμίες φαίνεται να είναι σε ύφεση με μικρή διόρθωση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Και στο χρηματιστήριο που ξεκίνησε με απώλειες σημειώνεται μικρή άνοδος μετά τα μέτρα που έλαβε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Ο Υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Άλμπαϊρακ την Πέμπτη στις 4 το απόγευμα θα απευθυνθεί σε περίπου 1.000 ξένους επενδυτές μέσω τηλεδιάσκεψης για να τους ενημερώσει για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τις αποφάσεις της Άγκυρας για την αντιμετώπισή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ