ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αυξάνονται οι δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα, συνεχίζεται η πτώση της λίρας

Τουρκία: Αυξάνονται οι δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα, συνεχίζεται η πτώση της λίρας
Pixabay

Συνεχίζεται η πτώση της τουρκικής λίρας, βυθίζοντας την Τουρκία στην κρίση. Σήμερα το πρωί, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 6,4125 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας από το επίπεδο των 6,3577 λιρών στο οποίο έκλεισε χθες.

Αυτό, την ώρα που ανακοινώθηκαν αντίποινα από την πλευρά της Τουρκίας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Άγκυρα προχώρησε σε αύξηση των τελωνειακών δασμών σε κάποια εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, περιλαμβανομένων επιβατικών οχημάτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι η χώρα του προχώρησε σε αύξηση των τελωνειακών δασμών «σε αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας».

Να υπενθυμίσουμε πως την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ενέκρινε την επιβολή υψηλότερων επιπρόσθετων δασμών σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία.

Η διαμάχη με την Ουάσινγκτον έχει οδηγήσει τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το τουρκικό νόμισμα να χάνει πάνω από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος. Χθες, ανέκαμψε, σημειώνοντας άνοδο περίπου 8%, μετά την είδηση ότι την Πέμπτη προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να καθησυχάσει τους διεθνείς επενδυτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ