ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Μείωση δαπανών και όχι προσφυγή στο ΔΝΤ

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Μείωση δαπανών και όχι προσφυγή στο ΔΝΤ
REUTERS/Murad Sezer

Η Τουρκία δεν σχεδιάζει να προσφύγει στη στήριξη του ΔΝΤ ξεκαθάρισε - επιβεβαιώνοντας αντίστοιχη ανακοίνωση του Ταμείου - ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σημειώνοντας πως θα η Άγκυρα θα επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο της μέσω της μείωσης των δαπανών.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με επενδυτές ο Αλμπαϊράκ δήλωσε πως η Τουρκία ασχολείται αυτή τη στιγμή με την αντιμετώπιση της ανωμαλίας που έχει δημιουργηθεί στην αγορά και πως ο τραπεζικός τομέας της είναι υγιής και ισχυρός.

Διαβεβαίωσε πως η χώρα δεν θα διαστάσει να παράσχει υποστήριξη στον τραπεζικό τομέα και υποστήριξε πως δεν υπήρξαν τελευταία μεγάλες αναλήψεις από τις τράπεζες.

Ο Αλμπαϊράκ τόνισε επίσης πως η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πως η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως η χώρα του κατανοεί πλήρως και αναγνωρίζει όλες τις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα βγει ισχυρότερη από την τρέχουσα αστάθεια, ενώ είπε πως η Τουρκία ουδέποτε εφάρμοσε μέτρα εκτός των αγορών και υπογράμμισε πως οι έλεγχοι κεφαλαίων δεν θα βρεθούν ποτέ στην ημερήσια διάταξη.

Πρόσθεσε πως η χώρα θα εφαρμόσει περαιτέρω δημοσιονομικούς περιορισμούς και θα επικεντρωθεί στην αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ευελιξία στην αγορά εργασίας αποτελούν επίσης προτεραιότητα, κατά τον ίδιο.

Επενδύσεις

Ο Αλμπαϊράκ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην άμεση προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μια μέρα αφότου το Κατάτ υποσχέθηκε να προχωρήσει σε απευθείας επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής οικονομίας, που έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της πτώσης της τουρκικής λίρας με φόντο τη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Τα χρήματα θα διοχετευτούν στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι «διαβεβαίωσε ότι το Κατάρ θα εφαρμόσει σύντομα ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία».

2018 08 15T143928Z 919096619 RC1B22EF2FE0 RTRMADP 3 TURKEY QATAR

Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

«Οι βάσεις της τουρκικής οικονομίας είναι γερές και η Τουρκία θα εξέλθει δυνατότερη από αυτό το επεισόδιο» ήταν το tweet που έστειλε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου προέδρου.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ βασίζονται στα στερεά θεμέλια της πραγματικής φιλίας και αλληλεγγύης» συμπλήρωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ