ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει ένδειξη πως η Τουρκία εξετάζει να ζητήσει στήριξη

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει ένδειξη πως η Τουρκία εξετάζει να ζητήσει στήριξη
EPA/JIM LO SCALZO

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γνωστοποίησε χθες, Τετάρτη, πως δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική στήριξη από το Ταμείο.

«Υπό το φως της πρόσφατης αστάθειας στις αγορές, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιδείξει δέσμευση σε ορθές οικονομικές πολιτικές για να προωθήσει την μακροοικονομική σταθερότητα και να μειώσει τις ανισορροπίες», ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε, ωστόσο, πως ο θεσμός παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία.

Πώς κινείται η λίρα σήμερα

Η λίρα έχει απολέσει το 36% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλεί το γεγονός ότι ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στη νομισματική πολιτική κι έχει κάνει επανειλημμένα προτροπές να μειωθούν τα επιτόκια παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός είναι υψηλός.

Πριν από περίπου μισή ώρα, η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος βρισκόταν στο επίπεδο 5,98 προς 1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η πτώση της τουρκικής λίρας έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές.

Ο Ερντογάν καταγγέλλει ότι η χώρα του είναι στόχος οικονομικού πολέμου και έχει προτρέψει επανειλημμένα τους πολίτες της χώρας του να πουλήσουν τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν για να ενισχύσουν το εθνικό νόμισμα.

Αναλυτές θεωρούν πως η Άγκυρα θα χρειαστεί τη βοήθεια του ΔΝΤ για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η Άγκυρα αυξάνει τους δασμούς σε αμερικάνικα προϊόντα

Χθες, η Άγκυρα ανακοίνωσε την αύξηση δασμών σε προϊόντα αμερικάνικης προέλευσης, διατηρώντας την ένταση σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι δασμοί στα επιβατικά οχήματα, τα αλκοολούχα ποτά και τις ποικιλίες καπνού, μεταξύ άλλων.

Διάταγμα, που υπογράφηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση ως «αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας».

Η απάντηση της Ουάσινγκτον

O Λευκός Οίκος καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας, σημειώνοντας πως είναι «λυπηρές» οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε η Άγκυρα.

«Οι τελωνειακοί δασμοί της Τουρκίας προκαλούν μετά βεβαιότητας λύπη και αποτελούν βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας έχουν να κάνουν με συμφέροντα εθνικής ασφαλείας. Οι (δασμοί ) εκείνων (της Τουρκίας) αποτελούν αντίποινα» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Το Κατάρ επενδύει στην Τουρκία

Η τάση ανάκαμψης της λίρας ακολούθησε τη δέσμευση του εμιράτου του Κατάρ ότι θα προχωρήσει σε απευθείας επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Οι ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα χρήματα θα διοχετευτούν στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή στο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ