ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση: Οι ΗΠΑ έτοιμες να επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Τουρκία

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση: Οι ΗΠΑ έτοιμες να επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Τουρκία
REUTERS/Kevin Lamarque

Ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν να προειδοποιεί ότι εάν δεν απελευθερωθεί άμεσα ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον θα επιβληθούν νέες κυρώσεις. 

«Έχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε, εάν δεν τον αφήσουν σύντομα ελεύθερο» υπογράμμισε ο Μνούτσιν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν αποδείχθηκαν καλοί φίλοι» είπε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Κρατούν έναν φοβερό χριστιανό πάστορα εκεί. Είναι αθώος» τόνισε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος, που παράλληλα αναφέρθηκε σε συναφές περιστατικό στο οποίο οι ΗΠΑ βοήθησαν την Τουρκία.

«Θέλουν να έχουν υπό κράτηση τον θαυμάσιο πάστορά μας. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, η τουρκική λίρα κατέγραψε νέα πτώση.

Ο Άντριου Μπράνσον, με καταγωγή από τη Βόρεια Καρολίνα, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 από τις τουρκικές αρχές. Κατηγορείται για κατασκοπεία και «τρομοκρατική» δραστηριότητα και έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τσαβούσογλου: Τα προβλήματα με τις ΗΠΑ μπορούν να λυθούν αλλά όχι με την τρέχουσα προσέγγιση

Η απάντηση από πλευράς της Άγκυρας ήρθε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγη ώρα μετά από την προειδοποίηση της Ουάσινγκτον.

«Δεν θέλουμε προβλήματα με τις ΗΠΑ» είπε ο Τούρκος υπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι τα προβλήματα με τον νατοϊκό της σύμμαχο μπορούν να λυθούν αλλά όχι με την «τρέχουσα προσέγγιση».

«Οικονομικό πραξικόπημα»

Νωρίτερα σήμερα, ο σύμβουλος επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «οικονομικό πραξικόπημα».

Σε tweet του, που αναδημοσιεύτηκε από πολλά τουρκικά ΜΜΕ, ο Fahrettin Altun ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία, υπό την ηγεσία του προέδρου της, κάνει προσπάθεια να αποτρέψει το «οικονομικό πραξικόπημα».

«Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό το ισχυρό έθνος δεν θα ξεχάσει εκείνους που ήταν μαζί του και όσους ήταν εναντίον του» έγραψε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας Mustafa Varank δήλωσε πως ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα εναντίον των «οικονομικών επιθέσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ