ΚΟΣΜΟΣ

Εφιαλτική προειδοποίηση για φονικό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Εφιαλτική προειδοποίηση για φονικό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη
REUTERS/Murad Sezer

Για ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, που μπορεί να στοιχίσει τη ζωή ως και 30.000 ανθρώπων, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), Μουράτ Νουρλού. 

«Το σενάριό μας λέει ότι το βόρειο ρήγμα της Ανατολίας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, μπορεί να δώσει έναν σεισμό μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, προκαλώντας το θάνατο 26.000-30.000 ανθρώπων», προειδοποίησε ο Νουρλού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία είναι μία από τις πιο σεισμικές περιοχές του πλανήτη.

Η εφιαλτική πρόβλεψη του Νουρλού διατυπώθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών της Τουρκίας σε συνεργασία με τον δήμο Κωνσταντινούπολης, στη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστό πως η AFAD επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση σεισμού στην τουρκική μεγαλούπολη.

«Το κλειδί στη διαχείριση μιας καταστροφής και μιας κρίσης, είναι να είσαι προετοιμασμένος για τα χειρότερα. Με βάση το σενάριό μας για την Κωνσταντινούπολη, σε έναν πιθανό σεισμό, ως και 60.000 άνθρωποι μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά. Περίπου 44.802 κτήρια θα υποστούν ζημιές, ενώ 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν χωρίς στέγη», τόνισε ο Νουρλού, προειδοποιώντας και για το ενδεχόμενο να σημειωθεί τσουνάμι.

«Τα δημόσια όργανα, οι δήμοι και η Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και Καταστροφών, προετοιμαζόμαστε για έναν σεισμό και στο πλαίσιο αυτό έχουμε σχεδιάσει ένα σύνολο 150.000 προσωρινών καταφυγίων», είπε ο ίδιος.

Εξίσου ανησυχητική ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή Σουκρού Ερσόι, σύμφωνα με τον οποίο το χειρότερο σενάριο μιλά για σεισμό 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή.

«Υπάρχει μια σειρά από ρήγματα στην Τουρκία που θα μπορούσαν να δώσουν ισχυρούς σεισμούς. Όμως, επικεντρωνόμαστε στην περιοχή του Μαρμαρά, καθώς σε αυτή την περιοχή, που αποτελεί και το οικονομικό κέντρο της χώρας, υπάρχουν πολλά κτήρια, πολλοί άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι για αυτό το λόγο ένας σεισμός στην συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να θεωρείται θέμα εθνικής ασφαλείας.

Σημειώνεται πως το παρατηρητήριο Καντιλί του πανεπιστημίου του Βοσπόρου έχει καταγράψει περισσότερες από 5.000 σεισμικές δονήσεις φέτος, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το Παρατηρητήριο, που παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα μέσω ενός δικτύου 240 σταθμών, καταγράφει περί τους 10.000 σεισμούς στην Τουρκία κάθε χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως από το 1900 ως το 2017 σημειώθηκαν στην Τουρκία 10.503 σεισμικές δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια έγινε ο χειρότερος σεισμός στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας. Είχε μέγεθος 7,5 Ρίχτερ και επίκεντρο την περιοχή του Μαρμαρά, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Τουρκίας και προκάλεσε το θάνατο 17.480 ανθρώπων. Από την ισχυρή σεισμική δόνηση, που είχε διάρκεια 45 δευτερολέπτων, καταστράφηκαν 285.000 κτήρια, 600.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ οι κοινωνικές και οικονομικές «πληγές» που προκάλεσε χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να επουλωθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ