ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε φακός επαφής στο μάτι της μετά από… 28 χρόνια

Βρέθηκε φακός επαφής στο μάτι της μετά από… 28 χρόνια
Φωτογραφία Αρχείου Pixabay

Μία 42χρονη Βρετανίδα υπέφερε από πόνο και πρήξιμο στο μάτι της και αποφάσισε να επισκεφθεί έναν οφθαλμίατρο. Αυτό που έμαθε, δύσκολα θα το φανταζόταν κάποιος... Και αυτό γιατί ο γιατρός βρήκε έναν ξεχασμένο φακό επαφής, που ήταν μέσα στο μάτι της εδώ και… 28 χρόνια!

Οι γιατροί έκπληκτοι ανακάλυψαν πως ο φακός επαφής ήταν άθικτος, ίσως διότι είχε καλυφθεί απολύτως από τον ιστό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ιατρικό περιοδικό BMJ Case Reports, ο οφθαλμίατρος ανακάλυψε μία κύστη έξι μηνών στο μάτι της γυναίκας και αμέσως προχώρησε στη διαδικασία αφαίρεσής της, κατά τη διάρκεια της οποίας ο φακός ράγισε και έσπασε.

180815114523 02 bmj case reports figure 2 exlarge 169


Πηγή: CNNi / BMJ Case Reports

«Φως» στην περίεργη υπόθεση, ήρθε να δώσει η μητέρα της 42χρονης η οποία θυμήθηκε το ατύχημα της κόρης της πριν 28 χρόνια: καθώς έπαιζε μπάντμιντον, είχε χτυπηθεί στο αριστερό της μάτι.

Τότε φορούσε ημίσκληρους φακούς επαφής και αυτός του αριστερού της ματιού δεν βρέθηκε. Ο τραυματισμός της τότε 14χρονης πέρασε με συντηρητική φροντίδα και οι γονείς της υπέθεσαν πως ο φακός είχε απλά πέσει και δεν βρέθηκε ποτέ.

Μετά από αυτό το ατύχημα δεν χρησιμοποίησε ξανά ημίσκληρους φακούς.

fakosepafis


Πηγή: CNNi / BMJ Case Reports

Συνήθως όταν ένας φακός έχει «παγιδευτεί» στο μάτι προκαλεί πόνο, ευαισθησία στο φως και ερυθρότητα. Όμως, η συγκεκριμένη ασθενής δεν εμφάνισε τίποτα από αυτά μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από το τελευταίο διάστημα όπου εμφανίστηκε το πρήξιμο και ο πόνος.

Οι ημίσκληροι φακοί είναι κατασκευασμένοι από άκαμπτο, ένα ανθεκτικό πλαστικό που επιτρέπει στο οξυγόνο να το περνάει.

A contact lens was embedded in woman's eyelid for 28 years

By Sandee LaMotte, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ