ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: 8 νεκροί μετανάστες μετά από αναχαίτιση πλεούμενου

Τυνησία: 8 νεκροί μετανάστες μετά από αναχαίτιση πλεούμενου
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Zoubeir Souissi

Οκτώ σοροί έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής μετά την αναχαίτιση πλεούμενου στη θάλασσα, στα ανοικτά της Τυνησίας, στο οποίο επέβαιναν μετανάστες. Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής και γνωστοποιήθηκε από την τυνησιακή Εθνοφρουρά το βράδυ της Κυριακής.

«Περισυνελέγησαν τα πτώματα οκτώ μεταναστών ως το βράδυ της Κυριακής», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς, ο συνταγματάρχης Χουσεμεντίν Τζεμπάμπλι. «Οι εθνικότητές τους δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη», συμπλήρωσε.

Η τυνησιακή αστυνομία επενέβη στα ανοικτά της πόλης Λουάτα τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή για να αναχαιτίσει πλεούμενο που είχε αναχωρήσει από περιοχή κοντά στη Σφαξ (ανατολικά) περί τις 02:30, ανέφερε την Παρασκευή η Εθνοφρουρά.

Οι επιβαίνοντες στο πλοίο πέταξαν κοκτέιλ Μολότοφ εναντίον ανδρών των δυνάμεων επιβολής της τάξης πριν βάλουν φωτιά στο πλεούμενο και αποπειραθούν να αποδράσουν κολυμπώντας, πάντα κατά την ίδια πηγή.

Ένας από τους επιβαίνοντες είχε ανασυρθεί νεκρός εκείνο το βράδυ.

Τέσσερις πολίτες της Τυνησίας, δύο της Ακτής Ελεφαντοστού και δύο του Κονγκό τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία. Ο ένας εισήχθη σε νοσοκομείο με εγκαύματα, προστέθηκε, χωρίς να διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι ακριβώς επέβαιναν στο πλεούμενο.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται προς αναζήτηση και άλλων σορών, ανέφερε ο συνταγματάρχης Τζεμπάμπλι το βράδυ της Κυριακής.

Όλο και περισσότεροι Τυνήσιοι σε αναζήτηση δουλειάς και καλύτερων προοπτικών για το μέλλον αποπειρώνται να μεταναστεύσουν παράτυπα στην Ιταλία, διαπλέοντας τη Μεσόγειο.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018, συνελήφθησαν 2.659 επίδοξοι παράτυποι μετανάστες που ήθελαν να κάνουν τον διάπλου από την Τυνησία, είπε ο Τζεμπάμπλι, έναντι 564 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περασμένης χρονιάς.

Επιπλέον, έχουν σημειωθεί πολλά πολύνεκρα ναυάγια. Στο πιο πρόσφατο, την 3η Ιουνίου, είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 87 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ