ΚΟΣΜΟΣ

Απέρριψαν οι ΗΠΑ πρόταση της Τουρκίας για απελευθέρωση του Μπράνσον

Απέρριψαν οι ΗΠΑ πρόταση της Τουρκίας για απελευθέρωση του Μπράνσον
EPA/MUSTAFA KOPRULU/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε πρόταση της Τουρκίας να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, με αντάλλαγμα τη διαγραφή προστίμων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε τουρκικές τράπεζες.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας στην εφημερίδα «The Wall Street Journal», αποκάλυψε πως ο Λευκός Οίκος τόνισε προς την άλλη πλευρά πως οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί μόνο αφού αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας, που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Τουρκία.

Η άρνηση αυτή, όπως σημειώνει το CNNi, επικαλούμενο το ρεπορτάζ της εφημερίδας, θα μπορούσε να σημαίνει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα, ακόμη και εντός της εβδομάδας που διανύουμε.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, διεμήνυσε την περασμένη Πέμπτη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση αν ο Μπράνσον δεν αφεθεί ελεύθερος.

«Ένας αληθινός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν θα είχε συλλάβει τον Μπράνσον, εξ αρχής», σημείωσε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Άντριου Μπράνσον: Ποιος είναι ο πάστορας που βρίσκεται στο επίκεντρο της κόντρας ΗΠΑ - Τουρκίας

Επιδείνωση των σχέσεων

Ο Μπάνσον συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 και κατηγορείται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου της ίδιας χρονιάς για την ανατροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η υπόθεση κράτησης του πάστορα έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, η οποία έχει υιοθετήσει μία επιθετική ρητορική και έχει απαντήσει στις κυρώσεις με μποϊκοτάζ σε αμερικάνικα προϊόντα, μεταξύ άλλων.

Την Παρασκευή, τουρκικό δικαστήριο απέρριψε τη νέα έφεση που κατέθεσε ο συνήγορος του Μπράνσον για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Αντιδρώντας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε, μέσω twitter πως «η Τουρκία έχει εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ για πολλά χρόνια. Τώρα κρατούν τον υπέροχο πάστορά μας», επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, τον χαρακτηρισμό «όμηρος», τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει και σε άλλη ανάρτησή του.

«Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου, αλλά θα κάνουμε περικοπές στην Τουρκία», διαμήνυσε ο Τραμπ.

Με πληροφορίες από: White House rejects Turkey's offer for pastor's release: report, by Caroline Kelly, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ