ΚΟΣΜΟΣ

«Εγκαταλείψαμε τα παιδιά»: Επιστολή του Πάπα για το σκάνδαλο με τις κακοποιήσεις από ιερείς

«Εγκαταλείψαμε τα παιδιά»: Επιστολή του Πάπα για το σκάνδαλο με τις κακοποιήσεις από ιερείς
Reuters

Ο πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε «μετά λύπης και μεταμέλειας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, την αδυναμία που επέδειξε η καθολική εκκλησία απέναντι στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κληρικούς. «Δεν φροντίσαμε καθόλου τα παιδιά, τα εγκαταλείψαμε», αναφέρει σε επιστολή του.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αναγνώρισε «για ακόμη μία φορά τα δεινά που βίωσαν πολλοί ανήλικοι λόγω της σεξουαλικής κακοποίησης και της κατάχρησης εξουσίας από μία μεγάλη μερίδα κληρικών».

Στην ειλικρινή και ευθεία επιστολή του, όπως αναφέρει το CNNi, ο πάπας υπογραμμίζει πως καμία πράξη δεν είναι πλέον αρκετή για να διορθώσει όλα όσα έχουν συμβεί. Ατενίζοντας το μέλλον, πρέπει να κάνουμε όλα όσα πρέπει για να «δημιουργούσε μία κουλτούρα που να εμποδίζει τέτοια περιστατικά από το να ξανασυμβούν, αλλά να αποτραπεί, επίσης, η κάλυψη και η διαιώνισή τους».

Η επιστολή του έρχεται μέρες μετά την έκθεση των εισαγγελικών Αρχών της Πενσυλβάνια που αποκάλυπτε υπεράριθμες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς, οι οποίες είχαν καλυφθεί από την εκκλησία.

Η έκθεση ανέφερε πως υπήρχαν στοιχεία για ορισμένες από τις υποθέσεις τα οποία, όμως, ήταν κλειδωμένα σε ένα κρυφό αρχείο, στο οποίο είχε πρόσβαση μόνο ο εκάστοτε επίσκοπος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περισσότεροι από 300 ιερείς είχαν κατηγορηθεί για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης περισσότερων από 1.000 παιδιών.

Τα θύματα ήταν μικρά αγόρια και κορίτσια, αλλά και έφηβοι. Ορισμένοι είχαν αποπλανηθεί μετά από κατανάλωση αλκοόλ και οι λεπτομέρειες για τα δεινά που βίωσαν δίπλα στους ιερείς είναι πραγματικά σοκαριστικές.

Pope on Pennsylvania sex abuse report: 'We abandoned the little ones', by Sheena McKenzie, Barbie Nadeau and Livia Borghese, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ