ΚΟΣΜΟΣ

Ξανά στο νοσοκομείο ο Βρετανός που δηλητηριάστηκε με Νόβιτσοκ

Ξανά στο νοσοκομείο ο Βρετανός που δηλητηριάστηκε με Νόβιτσοκ
REUTERS/Henry Nicholls

Ο Τσάρλι Ρόουλι, ο Βρετανός που είχε νοσηλευθεί στις αρχές του καλοκαιριού στο Σάλσμπερι αφού μολύνθηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, εισήχθη εκ νέου στο νοσοκομείο το περασμένο Σαββατοκύριακο με προβλήματα όρασης, όπως ανακοίνωσε ο αδελφός του.

«Μου είπε μόνο ότι δεν μπορεί να δει, ότι η όρασή του έχει προβλήματα», δήλωσε ο μεγαλύτερος αδελφός του Τσάρλι, Μάθιου Ρόουλι, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Guardian. «Δεν είμαι γιατρός, δεν μπορώ να πω», αν αυτή η νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο έχει σχέση με το Νόβιτσοκ, πρόσθεσε. «Αλλά είναι μια διαβολική σύμπτωση

Διευκρίνισε πως ο Τσάρλι Ρόουλι εισήχθη σε μονάδα «εντατικής φροντίδας». Το νοσοκομείο του Σάλσμπερι αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για μια προσωπική περίπτωση, διευκρίνισε όμως στο Γαλλικό Πρακτορείο πως κανένας ασθενής δεν νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή για προβλήματα υγείας που συνδέονται με το Νόβιτσοκ.

Ο Τσάρλι Ρόουλι, 45 ετών, και η σύντροφός του Ντον Στέρτζες, 44 ετών, εισήχθησαν στο νοσοκομείο του Σάλσμπερι (νοτιοδυτική Αγγλία) στις 30 Ιουνίου αφού μολύνθηκαν με Νόβιτσοκ. Είχαν κατεργαστεί ένα φιαλίδιο, το οποίο θεώρησαν ότι ήταν μπουκάλι με άρωμα, που περιείχε τον πολύ τοξικό παράγοντα.

Οι ερευνητές υπέθεσαν αρχικά πως οι δύο ασθενείς είχαν πάρει κάποια ουσία ενδεχομένως μολυσμένη. Ο Τσάρλι Ρόουλι «παίρνει ναρκωτικά», είχε εξηγήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμ Χόμπσον, ένας από τους φίλους τους.

Η Ντον Στέρτζες πέθανε στις 8 Ιουλίου, ενώ ο Τσάρλι Ρόουλι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 20 Ιουλίου.

Το Νόβιτσοκ είναι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε τον Μάρτιο εναντίον του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, που ήταν εγκατεστημένος στο Σάλσμπερι, και της κόρης του Γιούλια, σε μια προσπάθεια δηλητηρίασης την οποία η βρετανική αστυνομία χαρακτήρισε «απόπειρα δολοφονίας». Το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή.

Η υπόθεση προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Κρεμλίνο, το οποίο αρνείται κάθε εμπλοκή, και στους Δυτικούς και ένα κύμα διασταυρούμενων απελάσεων διπλωματών.

Στις 9 Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επιβάλουν νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της υπόθεσης αυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ