Οι ΗΠΑ απέλασαν στη Γερμανία 95χρονο πρώην ναζί
Πηγή: Pixabay

Πρώην φύλακας στρατοπέδου των SS που ζούσε επί δεκαετίες στις ΗΠΑ συνελήφθη και απελάθη στη Γερμανία, έπειτα από αρκετά χρόνια διπλωματικών αντιπαραθέσεων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο 95χρονος -σήμερα- Jakiw Palij γεννήθηκε στην Πολωνία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1949. Έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα το 1957, λέγοντας ψέματα για την πραγματική του ταυτότητα για τον ρόλο του κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι δούλευε σε μια φάρμα και ένα εργοστάσιο στην πατρίδα του.

Το 2001, ο ίδιος παραδέχτηκε πως είχε εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο των ναζί στην Πολωνία, το 1943. Την περίοδο εκείνη, περίπου 6.000 Εβραίοι κρατούμενοι εκτελέστηκαν στον συγκεκριμένο στρατόπεδο.

Στο δικαστήριο ο Palij αρνήθηκε πως διέπραξε θηριωδίες και ισχυρίστηκε πως ο ίδιος όπως και άλλοι νεαροί Πολωνοί αναγκάστηκαν να δουλέψουν για τους Γερμανούς.

Το 2003 ανακλήθηκε η αμερικανική υπηκοότητά του και το αμέσως επόμενο έτος δικαστής διέταξε την απέλασή του, ωστόσο καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν ήθελε να τον δεχτεί.

Τόσο χρόνια, ο Palij ζούσε σε μια ήσυχη γειτονιά, στο Κουίνς με την 86χρονη σύζυγό του.

Διαβάστε επίσης