ΚΟΣΜΟΣ

«Θύελλα» αντιδράσεων μετά από το ρατσιστικό παραλήρημα επιχειρηματία από ελληνική παραλία

«Θύελλα» αντιδράσεων μετά από το ρατσιστικό παραλήρημα επιχειρηματία από ελληνική παραλία
Screen grab

Οργή έχει προκαλέσει στη Νότιο Αφρική το ρατσιστικό παραλήρημα του ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία Άνταμ Κατζαβέλος από παραλία της χώρας μας.

Σε βίντεο που ανάρτησε σε κοινωνικό δίκτυο, ο Κατζαβέλος μιλάει για την παραλία στην οποία βρίσκεται και την χαρακτηρίζει «παράδεισο» επειδή δεν βλέπει «ούτε έναν μαύρο». Mάλιστα, χρησιμοποίησε μια ιδιαιτέρως προσβλητική λέξη.

Το βίντεο έγινε γρήγορα viral και χρήστες από τη Νότιο Αφρική αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο εξέφραζαν τον αποτροπιασμό τους για τα σχόλια του επιχειρηματία. Το hashtag #AdamCatzavelos πήρε… φωτιά και αρκετοί χρήστες αισθάνθηκαν την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν πως «οι λευκοί δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με τον Κατζαβέλος».

Ο Κατζαβέλος συνεργάζεται με το Radio 702 σαν σχολιαστής ειδήσεων ενώ παράλληλα εμφανίζεται ως μέτοχος της οικογενειακής επιχείρησης που ίδρυσε ο πατέρας του, το εστιατόριο St. Georges Fine Foods με έδρα στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η εταιρεία αναγκάστηκε να ανακοινώσει την απομάκρυνση του Κατζαβέλου, την ώρα που πολλοί προμηθευτές έσπευδαν να διακόψουν τη συνεργασία τους με το εστιατόριο.

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση ξακαθάρισε ότι ο Άνταμ Κατζαβέλος δεν έχει καμία σχέση με το δεύτερο εστιατόριο της οικογένειας.

«Εκ μέρους των δύο επιχειρήσεων, ζητάμε συγγνώμη για τον πόνο και τις βλάβες που προκάλεσαν τα λόγια του» υπογραμμίζει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Χρήστες του διαδικτύου έστρεψαν τα «πυρά» τους και κατά της αθλητικής εταιρείας Nike, στην οποία εργάζεται η σύζυγος του Κατζαβέλου, Κέλι, ως υπεύθυνη πωλήσεων στη Νότιο Αφρική.

Αμέσως, η εταιρεία πήρε αποστάσεις από την υπόθεση. Σε μια σύντομη ανακοίνωση, υπογραμμίζει πως η Nike αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή διάκρισης και ότι πιστεύει στην ανθρώπινη δύναμη όλων, ανεξαρτήτου φυλής, θρησκείας, φύλου ή σεξουαλικής προτίμησης.

«Επιβεβαιώνουμε επίσης, ότι ο Άνταμ Κατζαβέλος δεν είναι υπάλληλος της Nike» ολοκληρώνει λέγοντας η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ