ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Καμία απόφαση ακόμα για τους επικεφαλής ΕΚΤ και Κομισιόν

Μέρκελ: Καμία απόφαση ακόμα για τους επικεφαλής ΕΚΤ και Κομισιόν
REUTERS/Irakli Gedenidze

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει λάβει καμία απόφαση για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δεν μπορεί να εκφράσει προς το παρόν καμία επιθυμία για το ποιον θα προτιμούσε για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι συζητήσεις για το δεύτερο θέμα μόλις τώρα ξεκινούν, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Οι συζητήσεις σχετικά με τις προσωπικές αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις τώρα αρχίζουν σταδιακά», είπε η καγκελάριος που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τιφλίδα.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί απολύτως καμία απόφαση και η θέση του διοικητή της ΕΚΤ πρόκειται να καλυφθεί πολύ αργότερα, για αυτό δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τυχόν επιθυμίες μου. Θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις και μετά να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι γερμανικές θέσεις», πρόσθεσε.

Πάντως, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt έγραψε πως η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί με δει Γερμανό στη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην γερμανική εφημερίδα πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, η κυριότερη προτεραιότητα της Μέρκελ δεν είναι πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αλλά η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να θεωρεί πως η προεδρία της ΕΚΤ είναι μια «θέση γοήτρου» ενώ ο θώκος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντικότερος πολιτικά.

Ιδιαίτερα καθώς διαφαίνεται πλέον πως ο υποψήφιος της Γερμανίας για την ΕΚΤ, ο νυν επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, δεν είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει τις καλύτερες πιθανότητες για να επικρατήσει στην κούρσα.

Θέσεις κλειδιά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα πρέπει να ανανεωθούν το 2019, μεταξύ αυτών της προεδρίας της Κομισιόν, που κατέχει τώρα ο Λουξεμβουργιανός Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και εκείνης της ΕΚΤ.

Η κούρσα της διαδοχής του Γιούνκερ έχει ξεκινήσει, στο παρασκήνιο τουλάχιστον, εδώ και πολλούς μήνες.

Το όνομα του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ, του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit αναφέρεται αρκετά συχνά.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, πολλά είναι τα ονόματα που ακούγονται στο Βερολίνο για τους πιθανούς υποψηφίους της Γερμανίας, όπως εκείνο του νυν υπουργού Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ και της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δύο πρόσωπα προσκείμενα στο περιβάλλον της Άνγκελα Μέρκελ.

Επίσης, έχει ακουστεί το όνομα του Μάνφρεντ Βέμπερ, του επικεφαλής της ομάδας των συντηρητικών του Λαϊκού Κόμματος (PPE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος των Βαυαρών συμμάχων της καγκελαρίου, του CSU.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ