ΚΟΣΜΟΣ

Εντόπισε τον δολοφόνο του αδελφού της μέσω Facebook 37 χρόνια μετά

Εντόπισε τον δολοφόνο του αδελφού της μέσω Facebook 37 χρόνια μετά
Pixabay

Αμέτρητες επανασυνδέσεις ανθρώπων έχουν πραγματοποιηθεί χάριν του διαδικτύου, αφού με λίγα κλικ κάποιος μπορεί να βρει έναν παλιό συμμαθητή, έναν μακρινό συγγενή ή… τον δολοφόνο του αδελφού του! Η Πένι Φάρμερ, κατάφερε να εντοπίσει τον δολοφόνο του αδελφού της μέσω Facebook και έτσι εξιχνιάστηκε ένα διπλό έγκλημα που είχε γίνει 37 χρόνια πριν. 

Πίσω στο 2015, η Πένι, αφού ήδη είχε χάσει τον αδελφό της, γυρνώντας από έναν περίπατο στο Οξφορντσάιρ της Βρετανίας, αποφάσισε να συνδεθεί στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook και να αναζητήσει τον δολοφόνο του αδελφού της, αφού είχε κάποιον ύποπτο στο μυαλό της.

Και τα κατάφερε. Γκρίζα γένια, καπέλο, γυαλιά ηλίου και τζιν πουκάμισο. Σύμφωνα με την ίδια, έμοιαζε πολύ σε κατά συρροήν δολοφόνο: «Δεν ξέρω γιατί δεν έψαξα νωρίτερα. Φαντάζομαι επειδή σκεφτόμουν πως θα είχε εξαφανιστεί. Αλλά ευτυχώς που το έκανα» αναφέρει στο BBC η Πένι Φάρμερ.

Τον Ιούλιο του 1978 τα πτώματα του αδελφού της και της συντρόφου του, βρέθηκαν ανοιχτά της Γουατεμάλα. Οι δύο είχαν βασανιστεί, δεθεί και βυθιστεί στο νερό με βαρίδια. Τότε, δεν υπήρχε ίντερνετ και ο 25χρονος με την 24χρονη κοπέλα του επικοινωνούσαν με τους δικούς τους ανθρώπους μέσω επιστολών, όσο βρίσκονταν σε μια εξωτική περιπέτεια στην κεντρική Αμερική. Όταν πέρασε καιρός χωρίς να λάβουν γράμμα, οι οικογένειές τους ανησύχησαν και επικοινώνησαν με τις Αρχές, προκειμένου να αρχίσουν έρευνες.

Η 24χρονη Πέτα, στις επιστολές της είχε αναφέρει πως αυτή και ο Κρις είχαν γνωρίσει έναν Αμερικανό στο Μπελίζ, εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους να πάνε με λεωφορείο στο Μεξικό και δέχθηκαν να πάνε με το καΐκι του στην Ονδούρα.

Ο πατέρας της Πέτα, όταν μίλησε με τις Αρχές του λιμανιού στο Μπελίζ, έμαθε πως ο «Τζάστιν Μπ.» είχε σαλπάρει με το ζευγάρι, αλλά επέστρεψε μόνος του.

Στη συνέχεια, ένας άλλος Αμερικανός, ο Σίλας Μπόστον, ανακρίθηκε από ανθρώπους του βρετανικού προξενείου, αλλά δεν συγκεντρώθηκαν αποδείξεις εναντίον του. Την 1η Φεβρουαρίου, η οικογένεια Φάρμερ πληροφορήθηκε πως είχαν βρεθεί τα πτώματα, αλλά η υπόθεση «πάγωσε» αφού δεν πραγματοποιήθηκαν έρευνες από την αστυνομία.

Η ιστορία του ύποπτου Μπόστον είχε αρκετά κενά. Ο ίδιος μάλιστα είχε ποινικό μητρώο για ξυλοδαρμούς, οπλοφορία, βιασμούς και η τρίτη από τις επτά συζύγους του είχε εξαφανιστεί πριν 10 χρόνια.

Η αδελφή του Κρις, Πένι, ήταν τότε 17 ετών και πήγε στο πανεπιστήμιο, όπου έγινε δημοσιογράφος, ύστερα παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά. Η ζωή της οικογένειας συνεχιζόταν αλλά τα ερωτήματα παρέμεναν. Όταν εμφανίστηκε το διαδίκτυο, ο πατέρας της αποφάσισε να ασχοληθεί με την υπόθεση, στέλνοντας email στις Αρχές του Σακραμέντο, χωρίς όμως να λάβει απάντηση. Πέθανε το 2013, χωρίς να ξέρει τι έχει συμβεί στον γιο του

Η Πένι δύο χρόνια μετά, βρήκε τον Μπόστον, τους δύο γιους του και την πέμπτη σύζυγό του, στο Facebook. Τους έστειλε μηνύματα αλλά δεν έλαβε απάντηση. Έτσι, επικοινώνησε με την αστυνομία του Μάντσεστερ και αυτή στη συνέχεια μίλησε με αυτή του Σακραμέντο, η οποία είχε ανοίξει ξανά την υπόθεση εξαφάνισης της τρίτης συζύγου του Μπόστον. Οι γιοι του είχαν αναφέρει στις Αρχές πως ο πατέρας τους είχε σκοτώσει τη μητέρα τους, ενώ τα τελευταία 30 χρόνια προσπαθούσαν να πείσουν την αστυνομία ότι ο Σίλας είχε σκοτώσει και τον Φάρμερ με τη σύντροφό του στη Γουατεμάλα.

Τον Μάρτιο του 2016, μήνες μετά τις πρώτες ανακαλύψεις της στο Facebook, η Πένι μαζί με τη μητέρα της και τον άλλο της αδελφό πήγαν στα γραφεία της αστυνομίας του Μάντσεστερ, όπου και έμαθαν για τις καταθέσεις των δύο γιων του Μπόστον.

«Είναι απίστευτο το πόσα ξέρω για το τι συνέβη εκείνη την ημέρα. Ο Μπόστον ήταν βιαστής. Ο αδελφός μου ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, δεμένος στο κατάστρωμα. Η Πέτα ήταν κάτω, στην καμπίνα. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Ελπίζω ο κόσμος να μπορεί να καταλάβει. Το πλέον σπαρακτικό είναι πως, αν και ο Κρις είχε σπασμένο κεφάλι, κόκαλα και υπήρχαν αίματα στο κατάστρωμα, προσπαθούσε ακόμα να παρηγορήσει την Πέτα, λέγοντάς της πως όλα θα πάνε καλά, ακόμα και ενώ ήταν δεμένοι, περιμένοντας να τους πετάξει στη θάλασσα».

Ο ένας εκ των γιων του Μπόστον είχε αναφέρει πως ο πατέρας του είχε σκοτώσει άλλους δύο Σκανδιναβούς τουρίστες, δύο εβδομάδες πριν.

Τελικά, ο Μπόστον εντοπίστηκε σε γηροκομείο της Καλιφόρνια και αποκαλύφθηκε ότι ένας νοσοκόμος του είχε φτιάξει μια σελίδα στο Facebook αφού ο άνδρας ανέφερε συχνά ότι δεν έχει φίλους. Οι Αρχές βρήκαν τις αποδείξεις που έψαξαν και συνέλαβαν τον Μπόστον με την κατηγορία της δολοφονίας του Κρις και της Πένι. Λίγους μήνες μετά την καταδίκη του, ο Μπόστον πέθανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ