ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» στο αίτημα αποφυλάκισης του δολοφόνου του Τζον Λένον για 10η φορά

«Όχι» στο αίτημα αποφυλάκισης του δολοφόνου του Τζον Λένον για 10η φορά
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NYSDOCS / HO HANDOUT

Ο δολοφόνος του Τζον Λένον θα μείνει για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια στη φυλακή, αφού για 10η φορά του η αρμόδια επιτροπή αρνήθηκε την υπό όρους αποφυλάκισή του.

Ο Mark David Chapman βρέθηκε ενώπιον της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τις αποφυλακίσεις την Τετάρτη. Ωστόσο, η επιτροπή αποφάσισε πως η αποφυλάκισή του «δεν ταιριάζει στην ευημερία και την ασφάλεια της κοινωνίας και πως μια τέτοια απόφαση θα έδειχνε ασέβεια προς τον νόμο».

Ο 63χρονος δολοφόνος πυροβόλησε και σκότωσε τον πρώην frontman των Beatles στο διαμέρισμά του στις 8 Οκτωβρίου το 1980. Εκτίει ποινή ισόβιας φυλάκισης στις φυλακές Wende Correctional Facility της δυτικής Νέας Υόρκης.

«Σχεδιάσατε και πραγματοποιήσατε τον φόνο ενός διάσημου ατόμου, μόνο και μόνο για να αποκτήσετε φήμη. Καθώς η ζωή κάποιου ανθρώπου δεν είναι σημαντικότερη από κάποιου άλλου, το γεγονός πως επιλέξατε κάποιον που δεν ήταν απλά παγκοσμίως γνωστός αλλά και αγαπητός σε εκατομμύρια άτομα, χωρίς να υπολογίσετε τον πόνο που θα προκληθεί στην οικογένειά του, τους φίλους του και σε πολλούς ακόμη, δείχνει πως δεν σας ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των συνανθρώπων» αναφέρεται στην απόφαση της επιτροπής.

Επίσης η επιτροπή δηλώνει πως η αποφυλάκιση του Chapman δεν θα «μείωνε μόνο τη σοβαρότητα του εγκλήματός του, αλλά θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια, καθώς οποιοσδήποτε θα μπορούσε να επιχειρήσει να τον βλάψει ως ένδειξη θυμού ή εκδίκησης ή και για να αποκτήσει δημοσιότητα».

1451828


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA PHOTO AFP FILES

Την Τετάρτη, πριν την άρνηση αποφυλάκισης, πολιτικοί και θαυμαστές του Λένον έλαβαν μέρος σε συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στο μνημείο του καλλιτέχνη, ζητώντας την απόρριψη του αιτήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ