ΚΟΣΜΟΣ

Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης αποκαλύπτουν τι θέλουν να πουν στον πάπα

Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης αποκαλύπτουν τι θέλουν να πουν στον πάπα
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Η τελευταία φορά που πάπας επισκέφτηκε την Ιρλανδία ήταν το 1979. Ο Colm O'Gorman θυμάται να ανοίγει την τηλεόραση και να βλέπει live τις δηλώσεις του.

Με ιδιαίτερη προσοχή, ο νεαρός τότε Colm άκουσε τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’ να λέει: «Νέοι της Ιρλανδίας, σας αγαπώ». Περίπου 1,5 χρόνο μετά από την επίσκεψη του πάπα, ο Colm βιάστηκε για πρώτη φορά από καθολικό ιερέα.

«(…) Σκέφτομαι τον εαυτό μου σε ηλικία 13 ετών. Πήγαινα σε καθολικό σχολείο» λέει ο Colm O'Gorman, και συνεχίζει: «Η εκκλησία ήταν στο επίκεντρο όλων όσων έκανα, ολόκληρης της ζωής μου. (…) Και όταν σκέφτομαι το ότι ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' είπε πως με αγαπάει… Δεν με αγαπούσε».

Ο πάπας Φραγκίσκος πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο διήμερη επίσκεψη στην Ιρλανδία και θα συναντήσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς.

gorman 1


O Colm O'Gorman/ CNNi

Την Κυριακή όταν ο πάπας θα βρίσκεται στο ναό Phoenix Park του Δουβλίνου για τη λειτουργία, ομάδα διαδηλωτών θα συγκεντρωθεί στην άλλη πλευρά της πόλης για να διαμαρτυρηθεί για τη σεξουαλική κακοποίηση από ιερείς στην Ιρλανδία.

Ο Colm O'Gorman, που πλέον είναι ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιρλανδία, σκοπεύει να δώσει το «παρών» στη διαμαρτυρία αυτή, μαζί με χιλιάδες, όπως υπολογίζεται, άλλους. Το ταξίδι του Ποντίφικα στην Ιρλανδία πραγματοποιείται την ίδια περίοδο με τη «Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών», μια σύναξη της Καθολικής Εκκλησίας που έγινε άνω… κάτω την περασμένη εβδομάδα λόγω απόφασης ανώτατου δικαστηρίου της Πενσιλβάνια που αποκάλυπτε λεπτομερώς δεκαετίες σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς.

Η οργή που προκλήθηκε ανάγκασε τον πάπα να δημοσιεύσει ένα γράμμα τη Δευτέρα, παραδεχόμενος ότι η Εκκλησία δεν έδρασε για να αντιμετωπίσει την κακοποίηση. Η επιστολή αυτή, όμως, εξόργισε ακόμη περισσότερο τα θύματα.

2018 08 25T154344Z 1605934634 RC197F896820 RTRMADP 3 POPE IRELAND


Πηγή: REUTERS/Dylan Martinez

Στις αρχές του μήνα, ο Αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου, Ντάρμιουντ Μάρτιν έριξε… λάδι στη φωτιά όταν άφησε να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα του πάπα στην Ιρλανδία θα ήταν πολύ φορτωμένο για να συναντηθεί με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Έτσι, την περασμένη Τρίτη το Βατικανό αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι ο πάπας θα είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με θύματα καθολικών ιερέων.

Ο O'Gorman, που μήνυσε την Εκκλησία και κέρδισε την υπόθεση στα δικαστήρια, είπε ότι η ανακοίνωση του Βατικανού πήρε διαστάσεις… σαπουνόπερας στην Ιρλανδία, καθώς δημοσιογράφοι τηλεφωνούσαν σε θύματα κακοποίησης για να μάθουν εάν τους είχαν ενημερώσει για κάποια συνάντηση με τον πάπα.

Μάλιστα, ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιρλανδία εξέφρασε την αγανάκτησή του για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την υπόθεση το Βατικανό. Ισχυρίστηκε δε, ότι εάν ο πάπας ενδιαφερόταν πραγματικά για τα θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων, τότε θα έπαιρνε τα έγγραφα που αποδεικνύουν την κακοποίηση από ιερείς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη για να τα δει ολόκληρος ο πλανήτης.

Με σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ανά τον κόσμο να γνωστοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς το τελευταίο διάστημα -τα πιο πρόσφατα σε ΗΠΑ, Χιλή και Αυστραλία- το Βατικανό δέχεται πιέσεις να δημοσιοποιήσει πληροφορίες από τα μυστικά του αρχεία.

Τη Δευτέρα, η οργάνωση BishopAccountability.org, μια ΜΚΟ με έδρα της ΗΠΑ, δημοσίευσε για πρώτη φορά τα ονόματα 80 καθολικών κληρικών σε Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία εναντίον των οποίων υπάρχουν καταγγελίες για παιδική κακοποίηση.

«Υπάρχουν τόσα πολλά ονόματα που ήταν άγνωστα στην Ιρλανδία, τόσοι πολλοί ιερείς που κατηγορήθηκαν και δεν εμφανίζονται καν στο “ραντάρ”» λέει ο Terry McKiernan στο CNNi, υπογραμμίζοντας παράλληλα εκφράζει την ελπίδα η βάση δεδομένων αυτή να ενθαρρύνει την εκκλησία να δημοσιοποιήσει τα ονόματα όλων των ιερέων που έχουν τιμωρηθεί από πλευράς της για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Mark Vincent Healy, που όπως λέει κακοποιήθηκε από δύο ιερείς, βοήθησε την οργάνωση να γράψει τη λίστα. Το 2014 συναντήθηκε με τον πάπα Φραγκίσκο – το πρώτο θύμα από την Ιρλανδία που συζήτησε με τον ποντίφικα. Όπως λέει, όμως, δεν έχουν γίνει αρκετά για τη δημοσιοποίηση του ζητήματος τα περασμένα χρόνια.

«Συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη με τη νομοθεσία για την παραγραφή εγκλημάτων και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν υπηρεσίες για τα θύματα. Προσπαθούμε να μειώσουμε τα περιστατικά αυτοτραυματισμού και τα ποσοστά αυτοκτονιών, ακόμη δίνουμε αγώνα για να ανοίξουν αρχεία. Η διαδικασία είναι πολύ αργή» λέει ο Healy.

Η Marie Collins, που δέχτηκε επίθεση από ιερέα σε ηλικία 13 ετών, παραιτήθηκε πέρσι από μια ειδική επιτροπή του Βατικανού για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, λέγοντας ότι οι ανώτατοι κληρικοί αρνούνταν να εφαρμόσουν τις πρακτικές για την ασφάλεια των ανηλίκων που πρότειναν.

«Αυτό που θα ήθελα από τον πάπα κατά το ταξίδι του στην Ιρλανδία είναι να βγει και να μας πει τι θα κάνει, όχι να κάνει δηλώσεις για το πόσο λυπάται. Και μετά να το κάνει» λέει η Collins στο CNNi, υπογραμμίζοντας ότι: «Θα πρέπει να είναι κάτι χειροπιαστό».

Στην Ιρλανδία έχει ξεκινήσει πρόγραμμα αποζημίωσης και οικονομικής ενίσχυσης των θυμάτων. Ο Michael O’ Brien, που επίσης έπεσε θύμα κάποιου ιερέα, είπε ότι οι αποζημιώσεις δεν επαρκούν.

«Πρέπει να μας μιλήσει και να μας πει τι θα κάνει για τους βιασμούς παιδιών από ιερείς της καθολικής εκκλησίας» λέει στο CNNi ο O’ Brien, και συμπληρώνει: «Θέλουμε να κλείσει αυτός ο κύκλος… Θέλουμε να σταματήσει».

«Δεν βλέπω τίποτα στην άκρη του τούνελ. Μέχρι να ακούσω κάτι από τον πάπα, δεν θα το πιστέψω» ολοκληρώνει λέγοντας ο ίδιος.

Ireland abuse survivors say Pope must face up to Church's past sins

By Eliza Mackintosh, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ