ΚΟΣΜΟΣ

Η «Οδύσσεια» του Diciotti προκαλεί αναταράξεις στην Ιταλία

Η «Οδύσσεια» του Diciotti προκαλεί αναταράξεις στην Ιταλία
REUTERS/Antonio Parrinello

Σε λεπτό σχοινί κινούνται την τελευταία εβδομάδα οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής  Ένωσης με την Ιταλία, με την υπόθεση του πλοίου Diciotti να πυροδοτεί νέο κύκλο αντιπαράθεσης και να προκαλεί και εσωτερικές… αναταράξεις λόγω της απόφασης της εισαγγελίας του Ακράγαντα να ξεκινήσει έρευνα για τους χειρισμούς του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Η 12ήμερη «Οδύσσεια» των 177 προσφύγων και μεταναστών έλαβε τέλος τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Κατάνης. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι περισσότεροι από τους μετανάστες θα φιλοξενηθούν σε κέντρα της καθολικής εκκλησίας στην Ιταλία ενώ οι υπόλοιποι θα ταξιδέψουν σε Αλβανία και Ιρλανδία.

Είναι η πρώτη φορά που χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες, με αποτέλεσμα η Ρώμη να ευχαριστήσει επίσημα τα Τίρανα για την απόφασή τους.

2018 08 23T081512Z 181006435 RC15A18FE450 RTRMADP 3 ITALY ATLANTIA SALVINI


Ο Ματέο Σαλβίνι / Πηγή: REUTERS/Stefano Rellandini

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για «υποκρισία», λόγω της αδυναμίας επίλυσης του θέματος που παρουσιάστηκε με το πλοίο Diciotti.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Κόντε σημείωσε ότι η Ευρώπη «δεν κατάφερε να επιδείξει αλληλεγγύη ή υπευθυνότητα» και στηλίτευσε το χάσμα μεταξύ λόγων και πράξεων, το οποίο, όπως είπε, «κάποιες φορές μεταλλάσσεται σε υποκρισία».

H στάση της ιταλικής κυβέρνησης, και ιδιαίτερα του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, οδήγησε εισαγγελείς της Σικελίας να διατάξουν έρευνα σε βάρος του για να εξεταστούν κατηγορίες όπως η παράνομη σύλληψη, η στέρηση ελευθερίας και η κατάχρηση.

Πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν ότι δικαστικοί έχουν ήδη συναντηθεί με συνεργάτες του Σαλβίνι στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Κάλυψη» από Λουίτζι Ντι Μάιο

Σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα, ο αρχηγός των «Πέντε Αστέρων» και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο προσέφερε κάλυψη στον Σαλβίνι.

«Τις ημέρες αυτές δράσαμε ως ομάδα. Πρέπει να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον υπουργό εξωτερικών, Μοάβερο Μιλανέζι, διότι εργασθήκαμε όλοι μαζί, ως ομάδα. Και είναι κάτι πολύ χρήσιμο για τις επόμενες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης» είπε ο Ντι Μάιο, αναφερόμενος στην υπόθεση του πλοίου.

2018 07 29T110401Z 1854751644 RC15591B9540 RTRMADP 3 EUROZONE ITALY EURO


Ο Ντι Μάιο / REUTERS/Tony Gentile/File Photo

Μιλώντας για τη δικαστική έρευνα, ο Ντι Μάιο είπε πως ο Σαλβίνι θα πρέπει να συνεχίσει «να κάνει τη δουλειά του» διότι, όπως τόνισε, «δεν παραβίασε τον ηθικό κώδικα των Πέντε Αστέρων».

Κατά τη διάρκεια του ίδιου μηνύματος, ο επικεφαλής των «πεντάστερων» υπογράμμισε επίσης πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη των επιλογών αλλά καθιστά σαφές ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός στη δράση των δικαστικών.

«Δεν φοβάμαι» δηλώνει ο ίδιος ο Σαλβίνι, προσθέτοντας ότι οι εισαγγελείς θα έπρεπε να ασχοληθούν με τους διακινητές μεταναστών.

«Αν θέλουν τους περιμένω να έρθουν να με πάρουν» δήλωσε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια κομματικής του ομιλίας χτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ