ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ απορρίπτει πρόταση της ΕΕ για αυστηρότερους περιορισμούς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Η Μέρκελ απορρίπτει πρόταση της ΕΕ για αυστηρότερους περιορισμούς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
REUTERS/Hannibal Hanschke

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε την Κυριακή μια πρόταση που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα για τον καθορισμό νέων στόχων για αυστηρότερους περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λέγοντας ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη των στόχων που έχουν ήδη θέσει.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής για την αλλαγή του κλίματος, Miguel Arias Canete, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι σκέπτεται να αυξήσει από 40% σε 45% το μέγεθος των περικοπών στις επιβλαβείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα πρέπει να επιδιώξουν οι χώρες της ΕΕ έως το 2030 ως απάντηση σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται.

"Δεν είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από αυτές τις νέες προτάσεις", δήλωσε η Μέρκελ στην δημόσια τηλεόραση ARD. "Νομίζω ότι θα πρέπει πρώτα να τηρήσουμε τους στόχους που έχουμε ήδη θέσει. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να θέτουμε μονίμως νέους στόχους", πρόσθεσε η ίδια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ακραίες θερμοκρασίες σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι τροφοδότησε τις ανησυχίες για το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή πραγματοποιείται και ώθησε πολλές κυβερνήσεις να ταχθούν υπέρ της περικοπής των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με ταχύτερους ρυθμούς από τους σχεδιαζόμενους.

"Ένα καλοκαίρι δεν αποτελεί ένδειξη από μόνο του, αλλά η συσσώρευση ακραίων καιρικών συνθηκών και η αύξηση των θερμοκρασιών δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει μόνο στην Αφρική, της Αρκτική και την Ανταρκτική, αλλά και εδώ επίσης", είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, απορρίπτοντας ωστόσο τις προτάσεις για περισσότερο φιλόδοξους στόχους για την προστασία του κλίματος.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει ήδη δεχτεί επικρίσεις για την εγκατάλειψη των στόχων περικοπής των εκπομπών που η ίδια είχε θέσει για το 2020, αφού έφτασε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι εφικτοί, ενώ διατήρησε τους στόχους για το 2030.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ