Ευρωπαίοι και βρετανοί διαπραγματευτές εξέφρασαν σήμερα αισιοδοξία για τις προοπτικές να υπάρξει μια συμφωνία για το Brexit αυτό το φθινόπωρο, επικαλούμενοι την πρόσφατη πρόοδο στο ζήτημα της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας που θα τεθεί σε ισχύ αφού η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Ο Μισέλ Μπαρνιέ της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 18 και 19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, αν και πρόσθεσε πως μπορεί επίσης να υπάρξει μια καθυστέρηση μέχρι τον Νοέμβριο.

Μετά τις τελευταίες συνομιλίες του με τον Μπαρνιέ, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε πως είναι «πεισματικά αισιόδοξος» και «πεπεισμένος όσο και πριν, αν όχι περισσότερο», ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Αμφότεροι δήλωσαν πως σημείωσαν πρόοδο όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, που περιλαμβάνει και την ανταλλαγή δεδομένων.

«Η ασφάλεια της Ευρώπης είναι η ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Ράαμπ σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως στα ανεπίλυτα ζητήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων γεωγραφικοί προσδιορισμοί, ο ρόλος του κορυφαίου δικαστηρίου της ΕΕ στην παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας, η συνεργασία στο πλαίσιο της Euratom και η προστασία των δεδομένων.


Διαβάστε επίσης

ΟΗΕ: Σε άρνηση η Βρετανία για την επιδείνωση της φτώχειας λόγω Brexit

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Αθήνα προωθεί στις Βρυξέλλες την επέκταση του αγωγού Turkish Stream

Ο ευρωσκεπικιστής Στίβεν Μπάρκλεϊ ορίστηκε νέος υπουργός για το Brexit

«Βολές» Κομισιόν κατά Ουγγαρίας για την υπόθεση Γκρούεφσκι