ΚΟΣΜΟΣ

Το Κογκρέσο αποτίει φόρο τιμής στον Μακέιν

Το Κογκρέσο αποτίει φόρο τιμής στον Μακέιν
Win McNamee/Pool via REUTERS

Το διχασμένο αμερικανικό Κογκρέσο ενώθηκε την Παρασκευή για να τιμήσει τον  εκλιπόντα γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ως επίμονο μαχητή για τα ιδανικά του που δεν έχασε ποτέ την αίσθηση του χιούμορ ή την ικανότητά του να εμπνέει τους άλλους.

Ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων συγκεντρώθηκαν στο Καπιτώλιο, κατά την τρίτη από τις πέντε ημέρες των εορτασμών μνήμης στην Αριζόνα και την Ουάσιγκτον, για τον ήρωα του πολέμου στο Βιετνάμ και τον δύο φορές Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία.

Ο Τραμπ έλειπε από την τελετή, εξαιτίας της έχθρας των δύο ανδρών, η οποία διατηρήθηκε ακόμα και μετά τον θάνατο του γερουσιαστή από την Αριζόνα.

Ο ηγέτης της Γερουσίας των Ρεπουμπλικανών, Mitch McConnell, ο οποίος αντιτάχθηκε συχνά στον Μακέιν για ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση της χρηματοδότησης της εκστρατείας και η αναμόρφωση της υγειονομικής περίθαλψης του Ομπάμα, τον επαίνεσε ως τον «ηγέτη των γενεών» στη Γερουσία.

"Θα πολεμούσε με νύχια και με δόντια για το όραμά του για το κοινό καλό. Ανάλογα με το θέμα, ήξερες ότι ο Τζον θα ήταν είτε ο πιο αφοσιωμένος σύμμαχός σου ή ο πιο ξεροκέφαλος αντίπαλος ", δήλωσε ο McConnell.

«Πρόκειται για μια από τις πιο θαρραλέες ψυχές που έχει βγάλει ποτέ το έθνος μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μαικ Πενς περιέγραψε τον Μακέιν ως «Αμερικανό πατριώτη» και είπε ότι ο Τραμπ του είχε ζητήσει να βρίσκεται εκεί για να αποδώσει τα σέβη του.

Μετά την τελετή, η σορός του Μακέιν θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για έξι ώρες.

Την ίδια ώρα ο Τραμπ θα βρίσκεται σε ένα από τα ιδιωτικά γήπεδα του γκολφ που διαθέτει, για μια καμπάνια χρηματοδότησης.

Η κόντρα στις σχέσεις Τραμπ-Μακέιν

Η κόντρα στις σχέσεις Τραμπ-Μακέιν ξεκίνησε από τις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για την προεδρία, το 2015, όταν ο Μακέιν καταδίκασε τη σκληρή ρητορική του Τραμπ για την παράνομη μετανάστευση.

Από την πλευρά του ο Τραμπ, μιλώντας για τα πεντέμισι χρόνια που ο Μακέιν βρισκόταν φυλακισμένος στο Βιετνάμ, είχε σχολιάσει ότι ήταν ήρωας πολέμου, επειδή είχε συλληφθεί.

Μάλιστα ο Τραμπ καθυστέρησε να εκδώσει δήλωση για τον θάνατο του Μακέιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ