ΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορίες Πομπέο προς Λαβρόφ για «στήριξη επίθεσης στο Ιντλίμπ»

Κατηγορίες Πομπέο προς Λαβρόφ για «στήριξη επίθεσης στο Ιντλίμπ»
Andrew Harnik/Pool/File Photo via REUTERS

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι «υπερασπίζεται την επίθεση» που σχεδιάζει το συριακό καθεστώς εναντίον του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών, στο Ιντλίμπ.

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπερασπίζεται τη συριακή και ρωσική επίθεση στο Ιντλίμπ», έγραψε ο Πομπέο στο Twitter. «Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι πρόκειται για μια κλιμάκωση σε μια ήδη επικίνδυνη σύρραξη», πρόσθεσε.

«Τα τρία εκατομμύρια των Σύρων που αναγκάστηκαν ήδη να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και βρίσκονται τώρα στο Ιντλίμπ θα δοκιμαστούν από αυτήν την επίθεση. Δεν είναι καλό. Ο κόσμος μας παρακολουθεί», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η επαρχία του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, ελέγχεται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ ενώ στην περιοχή δρουν και πολλές άλλες μικρότερες ανταρτικές οργανώσεις. Αυτό το τελευταίο μεγάλο προπύργιο έχει μπει στο στόχαστρο των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ που το τελευταίο διάστημα, με τη στήριξη και της Ρωσίας, έχουν ανακαταλάβει πάνω από το 60% του εδάφους της χώρας.

Την Τετάρτη ο Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι ελπίζει οι δυτικές χώρες «να μην παρεμποδίσουν την αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην επαρχία αυτή, τονίζοντας ότι «είναι αναγκαίο να σπάσουμε αυτό το απόστημα (...) ελαχιστοποιώντας όσο είναι δυνατόν τους κινδύνους για τον άμαχο πληθυσμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ