Ο Oskar Schlemmer στο σημερινό Doodle της Google

Τα 130 χρόνια από τη γέννηση του Γερμανού ζωγράφου, γλύπτη και χορογράφου Όσκαρ Σλέμερ (Oskar Schlemmer) τιμά με το σημερινό της doodle η Google.

Οι ιδέες του Σλέμερ για την τέχνη ήταν σύνθετες και προκλητικές ακόμη και για το προοδευτικό κίνημα Bauhaus, του οποίου ήταν εκπρόσωπος. Το έργο του, ωστόσο, παρουσιάστηκε ευρέως τόσο στη Γερμανία όσο και εκτός της χώρας.

Η πιο διάσημη δουλειά του είναι το «Triadic Ballet», μια πρωτοποριακή παραγωγή που έλαβε χώρα στην Στουτγάρδη της Γερμανίας το 1922.

Με τρεις χορευτές, 12 κινήσεις και 18 κοστούμια, ο Schlemmer προσέγγισε τη σχέση μεταξύ σώματος και χώρου με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Περιέγραψε την απόδοση ως «καλλιτεχνικά μεταφυσικά μαθηματικά» και «ένα κόμμα με μορφή και χρώμα».

Ο Σλέμερ γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1888 και ήταν ο νεότερος των έξι παιδιών που παρακολούθησαν σχολή τέχνης πριν ταξιδέψουν στη Βαϊμάρη της Γερμανίας για να συμμετάσχουν στο avant-garde Bauhaus του Walter Gropius, όπου έγινε διευθυντής σκηνικής έρευνας και παραγωγής.

Ο Σλέμερ επίσης πειραματίστηκε με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, αλλά ήταν τα δημιουργικά του έργα τέχνης που θυμούνται περισσότερο, επηρεάζοντας τους μελλοντικούς καλλιτέχνες όπως ο David Bowie.

Στη ζωγραφική, ξεκινώντας από την κυβιστική αντίληψη, ανάπτυξε μια τεχνοτροπία συγγενική με το πνεύμα της σχολής του Παρισιού, και κατάληξε σ’ έναν επιτυχημένο συνδυασμό αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής στις τοιχογραφίες που ονόμασε ακριβώς «Mauerbild».

Την τελευταία περίοδο της δράσης του στράφηκε προς την αφηρημένη τέχνη.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!