ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 21 ετών η ακτιβίστρια Claire Wineland

Πέθανε σε ηλικία 21 ετών η ακτιβίστρια Claire Wineland
Facebook/Claire's Place Foundation

Πέθανε σε ηλικία 21 ετών έπειτα από μεταμόσχευση πνευμόνων η γνωστή αμερικανίδα ακτιβίστρια Claire Wineland.

Η Wineland έγινε γνωστή από την ενεργό δράση της στα social media, όπου μιλούσε ανοιχτά και ενημέρωνε τον κόσμο για την ασθένειά της. Υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από την δύσκολη επέμβαση, την οποία έκανε στις 26 Αυγούστου.

Δεν συνήλθε και το βράδυ της Κυριακής έφυγε από τη ζωή.

Η Claire είχε περάσει το ένα τέταρτο από τη ζωή της στο νοσοκομείο και οι γιατροί της είχαν γίνει οικογένεια για την ίδια. Οι γονείς της Melissa Nordquist Yeager και John Wineland χώρισαν όταν εκείνη ήταν μόλις τριών ετών ωστόσο παρέμεναν ενωμένοι όσο η κόρη τους έδινε μάχη για τη ζωή της.

Η μητέρα της θυμήθηκε μια συζήτηση που είχαν το 2017 για τον θάνατο. Τότε, η Claire την είχε κοιτάξει στα μάτια και της είπε: «Αφότου πεθάνεις, είσαι πιο κοντά σε όσους αγαπάς, επειδή είσαι μέρος των πάντων». Αυτά τα λόγια ανακαλεί η ίδια, όπως αναφέρει το CNNi και της δίνουν κουράγιο.

https://www.instagram.com/p/BkTgHA8Fcm2

«Η ζωή δεν είναι μόνο να είσαι ευτυχισμένος. Είναι και αυτό που κάνεις, η παρακαταθήκη σου και αν μπορείς να βρεις μία βαθιά υπερηφάνεια σε αυτό που είσαι και αυτό που προσφέρεις» είχε πει η ίδια η κοπέλα σε ομιλία της το 2017 στο TEDx.

Η περιπέτεια με την κυστική ίνωση

Το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Κυστική Ίνωση αναφέρει ότι περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι ζουν με την πάθηση σε παγκόσμιο επίπεδο και 30.000 άτομα στις ΗΠΑ. Ο μέσος όρος ζωής για όσους πάσχουν από κυστική ίνωση είναι τα 40 έτη.

Η κυστική ίνωση είναι μία κληρονομική, γενετική ασθένεια που δεν έχει θεραπεία. Η νόσος δημιουργεί υπερβολική βλέννα στους πνεύμονες και άλλα όργανα, προκαλώντας λοιμώξεις και προβλήματα στην πέψη.

Παρ΄ότι δεν μπορεί να θεραπευτεί, υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να παρατείνουν για κάποια χρόνια τη ζωή, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Claire με την μεταμόσχευση πνευμόνων.

Η νεαρή ακτιβίστρια φρόντιζε για την υγεία της και ενημέρωνε τους ακολούθους της τακτικά για την πορεία της υγείας της. Αφότου πέρασε αρκετός καιρός, κατάφερε να μπει στη λίστα για την μεταμόσχευση.

https://www.instagram.com/p/BloGMPJFtix

Η 9ωρη εγχείρηση ήταν επιτυχής και το σώμα της δέχτηκε τα μοσχεύματα. Ωστόσο έπαθε εγκεφαλικό όταν ένας θρόμβος του αίματος έκοψε την ροή του στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Η κοπέλα έπεσε σε κώμα και παρά την προσπάθεια των γιατρών οι δικοί της ήξεραν πως δεν θα ξυπνούσε.

‘Ήξεραν πως ήρθε η ώρα να «φύγει» και αποφάσισαν να την βγάζουν από την μηχανική υποστήριξη.

Πέθανε ήρεμα έχοντας δίπλα της την οικογένειά της.

Με πληροφορίες από: Claire Wineland, inspirational speaker and social media star, dies one week after lung transplant

By Jessica Ravitz, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ