ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ιαπωνία: Μεγάλη κατολίσθηση στη νήσο Χοκάιντο - Φόβοι για παγιδευμένους και τραυματίες

Σεισμός στην Ιαπωνία: Μεγάλη κατολίσθηση στη νήσο Χοκάιντο - Φόβοι για παγιδευμένους και τραυματίες
Kyodo/via REUTERS

Κατολίσθηση που καταπλάκωσε σπίτια, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τραυματιστούν ή να παγιδευτούν, προκάλεσε ο σεισμός 6,6 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (6/9) το βόρειο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας, ενώ η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλές περιοχές.

Η κατολίσθηση σε μια ράχη στην πόλη Ατσούμι ήταν ορατή σε πλάνα από αέρος που μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Περίπου 10 τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία και ένας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης και δρόμοι έχουν αποκλειστεί, σύμφωνα με το NHK. Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι. Ένας άνθρωπος υπέστη καρδιακή προσβολή μετά την πτώση του σε μια σκάλα, μετέδωσαν άλλα ιαπωνικά ΜΜΕ.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 03:08 τοπική ώρα (21:08 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας). Δεν υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσει τσουνάμι, σύμφωνα με την ιαπωνική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. Το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι το επίκεντρό του βρισκόταν περίπου 68 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σαπόρο, της κυριότερης πόλης του νησιού Χοκάιντο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος έσπευσε στο γραφείο του πριν από τις 06:00, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση συστήνει ένα κέντρο διοίκησης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής και διάσωσης. Με τραχιά φωνή, ο Άμπε τόνισε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να σωθούν ζωές.

abeshiznzo

Ένας πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στην Τομαριμούρα υπέστη διακοπή της ηλεκτροδότησης, αλλά λειτούργησαν οι γεννήτριες και οι ράβδοι καυσίμων στους αντιδραστήρες του ψύχονται με ασφάλεια, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό ανέφερε πως δεν υπάρξει καμιά ανωμαλία στον σταθμό και καμιά έκλυση ραδιενέργειας. Η λειτουργία του σταθμού είχε ανασταλεί λίγο καιρό μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, το 2011.

Μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων — η ισχυρότερη ήταν 5,4 βαθμών — ακολούθησε τον κύριο σεισμό, ανέφερε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία. Ο Τοσιγιούκι Ματσουμόρι, στέλεχος της υπηρεσίας, προειδοποίησε τους κατοίκους ότι ίσως σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί τις προσεχείς ημέρες.

Η κυκλοφορία των υπερταχειών Σίνκανσεν ανεστάλη σε τμήματα της Χοκάιντο, μετέδωσε το NHK.

Ο σεισμός έπληξε τη Χοκάιντο ενώ ακόμη ο τυφώνας Τζέμπι σάρωνε την Ιαπωνία έχοντας πλέον αφήσει πίσω του 11 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, εκτεταμένες υλικές ζημιές, και το απόλυτο χάος στο αεροδρόμιο Κανσάι (Οσάκα, δυτικά), που προβλέπεται να παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ