ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ χαιρετίζει τη στρατιωτική παρέλαση «χωρίς πυρηνικούς πυραύλους» στη Β. Κορέα

Ο Τραμπ χαιρετίζει τη στρατιωτική παρέλαση «χωρίς πυρηνικούς πυραύλους» στη Β. Κορέα
REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη στρατιωτική παρέλαση «χωρίς πυρηνικούς πυραύλους» που διεξήχθη στην Πιονγκγιάνγκ για τον εορτασμό της 70ης επετείου από την ίδρυση της Βόρειας Κορέας,  ευχαριστώντας τον Κιμ Γιονγκ Ουν για την πρωτοβουλία αυτή.

«Είναι ένα ισχυρό και πολύ θετικό μήνυμα εκ μέρους της Βόρειας Κορέας. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Κιμ», έγραψε ο Τραμπ στο μήνυμα του στο Twitter, εκτιμώντας ότι «τίποτε δεν αξίζει περισσότερο από έναν καλό διάλογο μεταξύ δύο προσώπων που τρέφουν αμοιβαία εκτίμηση».

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (RPDC), όπως είναι το επίσημο όνομα της χώρας, ανακηρύχθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1948, τρία χρόνια μετά τη διαίρεση της χερσονήσου από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα κατά τις τελευταίες ημέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα μεγάλα γεγονότα δίνουν παραδοσιακά τον ρυθμό στο πολιτικό ημερολόγιο πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, που έχει μια προτίμηση στους στρογγυλούς αριθμούς. Είναι συνήθως μια ευκαιρία για την επίδειξη του τελευταίου υλικού.

Όμως η υπερβολική επίδειξη δύναμης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες, μετά τη συνάντηση τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος θα έχει την τρίτη συνάντηση κορυφής με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν στην Πιονγκγιάνγκ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ