ΚΟΣΜΟΣ

Το ιστορικό ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο κινδυνεύει με κατάρρευση

Το ιστορικό ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο κινδυνεύει με κατάρρευση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο ιστορικό κτήριο του ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο, που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ανάγκη να επισκευαστεί άμεσα, αναφέρεται ρεπορτάζ των New York Times. Το 120 ετών κτήριο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και κινδυνεύει με κατάρρευση.

«Κάθε φορά που βρέχει, ένα κομμάτι από το κτήριο καταρρέει», αναφέρει ο Erol Baytas, o φύλακας του κτηρίου.

Το εξαώροφο κτήριο είχε κατασκευαστεί το 1899 αρχικά για ξενοδοχείο και καζίνο, επί του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’. Αργότερα αγοράστηκε από τη σύζυγο Έλληνα τραπεζίτη, η οποία το δώρισε στο Πατριαρχείο και χρησιμοποιήθηκε ως ορφανοτροφείο. Το ορφανοτροφείο φιλοξένησε 5.800 παιδιά της ελληνικής μειονότητας από το 1903 ως το 1964, οπότε αναγκάστηκε να κλείσει λόγω της ελληνο-τουρκικής πολιτικής κρίσης για την Κύπρο.

Το κτήριο κατασχέθηκε το 1997 από το τουρκικό κράτος, αλλά το 2010 επανήλθε στην κυριότητα του Πατριαρχείου με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Νωρίτερα εντός του τρέχοντος έτους η Europa Nostra, οργάνωση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριέλαβε το ορφανοτροφείο στην κατάσταση με τα επτά πολιτιστικά μνημεία που κινδυνεύουν με άμεση καταστροφή, ωστόσο η μοίρα του παραμένει άγνωστη.

Το Πατριαρχείο έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να το μετατρέψει σε ινστιτούτο για το περιβάλλον. Ομάδα ειδικών από την Europa Nostra και το European Investment Bank Institute, αναμένεται να προετοιμάσουν μια έκθεση για το τι χρειάζεται να γίνει για τη σωτηρία του κτηρίου. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί κοντά στο τέλος του έτους.

Ωστόσο, ο Baytas εκφράζει φόβους ότι το κτήριο, που είχε υποστεί και μια πυρκαγιά το 1980, δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ ακόμα.

«Το κτήριο έχει εγκαταλειφθεί για χρόνια αλλά πρόσφατα η επιδείνωση έχει επιταχυνθεί. Αν δεν γίνει κάτι δεν θα αντέξει άλλον ένα χειμώνα», αναφέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ