ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών προστατεύει την ταυτότητα και τη γλώσσα μας

Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών προστατεύει την ταυτότητα και τη γλώσσα μας
EPA/TATYANA ZENKOVICH/POOL

Η Συμφωνία των Πρεσπών προστατεύει τη "μακεδονική" μας ταυτότητα και γλώσσα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια νέας ομιλίας του ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.

«Έχουμε μια καλή, έντιμη συμφωνία που προστατεύει την ταυτότητά μας και διασφαλιζει το μέλλον μας. Η Ελλάδα αναγνώρισε την ταυτότητά μας. Η γλώσσα μας θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού, στα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, σε όλους τους επίσημους θεσμούς και σε όλα τα γεγονότα», είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ μιλώντας σε εκδήλωση.

Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες να είναι υπερήφανοι και ήρεμοι με τη συμφωνία που προστατεύει την ταυτότητα της πΓΔΜ, λέγοντάς τους πως «έχουμε τη δική μας επικράτεια και τη δική μας γλώσσα, με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομά μας».

Προσπαθώντας μάλιστα να τους πείσει να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο επερχόμενο δημοψήφισμα τόνισε: «Στις 30 Σεπτεμβρίου, με μια φωνή για την “Ευρωπαϊκή Μακεδονία”, μπαίνουμε στην Ευρώπη ισότιμα με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ από την πλευρά του εστίασε στην ανάγκη η πΓΔΜ να "χτίσει" καλές σχέσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ πριν γίνει η ίδια μέλος της Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της πγΔΜ έκανε λόγο για μια συμφωνία ιστορικής σημασίας, που ήταν αποτέλεσμα δύσκολων διαπραγματεύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ