ΚΟΣΜΟΣ

Στα άκρα οι σχέσεις ΕΕ-Ουγγαρίας μετά την επιβολή κυρώσεων

Στα άκρα οι σχέσεις ΕΕ-Ουγγαρίας μετά την επιβολή κυρώσεων
REUTERS/Vincent Kessler

Τεταμένες είναι οι σχέσεις Ουγγαρίας-ΕΕ, αφού το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για τη δημοκρατία, τα πολιτικά δικαιώματα και τη διαφθορά, σε μια πρωτοφανή κίνηση, που άφησε τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν απομονωμένο από ισχυρούς συμμάχους. Για «μικροπρεπή εκδίκηση» σε βάρος της χώρας, έκανε λόγο η Ουγγαρία, δηλώνοντας πως θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση.

Με ψήφους 448 υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ξεκινά, έτσι, μια διαδικασία, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της χώρας στην ΕΕ.

Η χώρα θα μπορούσε θεωρητικά ακόμη και να χάσει το δικαίωμα ψήφου της, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο δεδομένου ότι ο Όρμπαν έχει τη στήριξη της κυβέρνησης της Πολωνίας.

Η Πολωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με παρόμοιες κυρώσεις, διαδικασία που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017.

H πρόταση πλέον θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Μετά την ψηφοφορία, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τζούντιθ Σαρτζεντίνι, η οποία συνέταξε την έκθεση για την Ουγγαρία, περιέγραψε τον μακρύ κατάλογο ανησυχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

2018 09 12T130003Z 1886886350 RC18CEBB4850 RTRMADP 3 EU HUNGARY

Πηγή: REUTERS/Vincent Kessler

"Θα αμφισβητήσουμε την απόφαση"

Έντονή ήταν η αντίδραση της Ουγγαρίας, με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο να δηλώνει ότι η Ουγγαρία θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, καθώς οι αποχές δεν καταμετρήθηκαν και αυτό, υποστήριξε, άλλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μικροπρεπής εκδίκηση σε βάρος της Ουγγαρίας από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η απόφαση ελήφθη με απατηλό τρόπο και αντίθετα προς τους σχετικούς κανόνες στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

2018 09 12T121216Z 20428278 RC18E48FDE00 RTRMADP 3 EU HUNGARY copy

Πηγή: REUTERS/Bernadett Szabo

Τεταμένες σχέσεις

Από την άνοδο του Όρμπαν στην εξουσία το 2010, οπότε το λαϊκίστικό δεξιό κόμμα του Fidesz κέρδισε στις εκλογές, ο Ούγγρος πολιτικός έχει εφαρμόσει σκληρές πολιτικές, και οι σχέσεις της χώρας με την ΕΕ έχουν δοκιμαστεί αρκετές φορές.

Ο Όρμπαν βρέθηκε προσωπικά στο Στρασβούργο την Τρίτη για να παρέμβει στη συζήτηση, όπου εκφώνησε μία επιθετική ομιλία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία στηλίτευσε τον «εκβιασμό» των φιλομεταναστευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της χώρας του.

«Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό των δυνάμεων που υποστηρίζουν τους μετανάστες εναντίον της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της, θα σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και θα υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων της», είπε ο Ούγγρος ηγέτης απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την έκθεση που συντάχθηκε από επιτροπή ευρωβουλευτών «χαστούκι» για τη χώρα του: «Η έκθεση που βρίσκεται μπροστά σας, προσβάλλει την τιμή του ουγγρικού λαού».

Ωστόσο, η αποτυχία του να προσφέρει συμβιβασμούς του κόστισε στήριξη μέσα στο ΕΛΚ, δήλωσαν αξιωματούχοι του κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ