ΚΟΣΜΟΣ

πΓΔΜ: Κάλεσμα Ζάεφ στους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ μιας «ευρωπαϊκής Μακεδονίας»

πΓΔΜ: Κάλεσμα Ζάεφ στους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ μιας «ευρωπαϊκής Μακεδονίας»
EPA/GEORGI LICOVSKI

Εν όψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου αλλά και λίγες ώρες πριν την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ απευθύνθηκε στο λαό του μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. 

Μιλώντας από την Κρίβα Παλάνκα, ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους πολίτες να ψηφίσουν «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, κάνοντας λόγο για «ευρωπαϊκή Μακεδονία» – κι όχι Βόρεια Μακεδονία, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών – και αναφερόμενος σε «μακεδονική γλώσσα».

Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών προστατεύει την ταυτότητα και τη γλώσσα μας

«Η ιστορική συγκυρία είναι μεγαλύτερη από εμάς, τα κόμματα, τις διενέξεις και το προσωπικό μας συμφέρον. Αφορά το μέλλον των παιδιών μας. Ας ψηφίσουμε όλοι στο δημοψήφισμα για μία ευρωπαϊκή Μακεδονία», τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

«Γνωρίζουμε πως είμαστε κύριοι των εαυτών μας. Οι Μακεδόνες μιλούν την αναγνωρισμένη μακεδονική γλώσσα, οι πολίτες προσδοκούν μία καλύτερη ζωή, μεγαλύτερα εισοδήματα, κανονικές δουλειές. Όλα αυτά στην ωραία μας Μακεδονία, την ασφαλή, την ειρηνική, την φιλική και τη σταθερή. Την Ευρωπαϊκή», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο Ζάεφ.

Η αναφορά σε «Μακεδονία» και «μακεδονική γλώσσα» έγινε παρά την πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ότι "η ρητορική των γειτόνων μας, ορισμένες φορές περνά τα πλαίσια".

Σήμερα, στις 11.45 (τοπική ώρα) ο Ζόραν Ζάεφ θα απευθυνθεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ